路政署就「獅子山隧道改善工程」提交環評報告

101 回覆
48 Like 2 Dislike
係加埋鋼纜
四線管正經?
大埔直出荃灣好似之前都有傾過
係cities skyline玩家
香港冇試過單管雙程行到80
獅隧第一管以前係愉景灣隧道噉郊區普通公路規格無分隔,香港安全要求太嚴同冇咩地點需求啱啱好,所以冇。鋼索欄(WRSB)係差唔多時候出現,上世紀後期先普及,先進如日本亦用棍仔炒咗好多年車、近幾年先開始裝。
要班友受新野好難
[edit] 啫係好似行人路一般圍欄啲 railing/fencing 噉唔防撞,只係要嚟控制同導流
唔防撞=行唔到80
跟香港規範佢其實應該起兩條管for每邊兩lane
照字面睇
新管道係for舊管道翻新or重建期間用嘅替代路線
舊管道之後係每邊三線定係照舊2線?
根本係太撚多人
重建完每邊3線連埋新tube
你可以click入去睇,主要係維修保養同現代化帶動,獅隧車線數量個deficit由少人嗰陣已經存在要解決,受兩邊限制車流已經冇特別增長,比較自然
恕小弟直言
呢個只係民粹嘅想法
無助解決問題
呢個似 係外國D 5線橋都係 日抖入downtown方向就3入2出 夜間就2入3出
有緊急事就中線出用 被緊要車行
潮水搞唔掂隧道出口管理
大老山問題唔係仲嚴重咩,朝早塞到pk,沙田馬鞍山新樓太多,路就得一條,係時間要搞搞佢,依家7點到9點半係塞死晒
繁忙時間大老山塞車都好撚嚴重,近年朝早輕則塞到石門迴旋處,嚴重嗰陣直頭塞到入馬鞍山富安/耀安,成個馬鞍山出都出唔到去沙田

傍晚就輕則塞到麗晶,嚴重嗰陣塞到去九展嗰頭,佢嗰種塞車仲要唔係慢慢郁,而係停哂喺度慢慢等,而家都好多人頂唔順轉咗去坐西隧巴士

嚟緊睇下沙中線通車會唔會分走啲人,減少啲巴士數量,如果唔係再咁落去馬鞍山真係連出都出唔撚到去
大老山搞下個巴士站已經好好多啦
短到閪咁,d巴士塞撚番入隧道,私家車變相個個入快線
唔好玩喇 朝早大老山倒塞返馬鞍山 起碼塞半粒鐘先見到收費站呀
多咗好多人搭980X
講真而家新界東發展得咁犀利,朝早同夜晚獅子山隧道、大老山隧道、大埔公路沙田段成日都塞車塞得好勁。尤其係大老山隧道起呢十年車流量增長得好勁之餘,仲要大部份都係集中喺繁忙時間,已經飽和得好嚴重,再過多幾年真係不敢想像。

大老山隧道減價分流唔係唔得,但只局限喺非繁忙時間同繁忙時間部份方向幫獅子山隧道清一清啲車。如果全部時段減價盞搞到馬鞍山唔洗搭巴士出城。
多咗好多人搭980X

本身681喺非繁忙時間都要50分鐘先入到馬鞍山,加上呢一兩年東隧同大老山成日塞車,繁忙時間90分鐘以內都已經叫好彩,聽過有時塞得嚴重要兩個鐘以上先入到馬鞍山所以好多人咪坐哂980X同981P呢啲西隧車

講真沙田塞車呢樣嘢,問住馬鞍山既人真係最清楚,個個都一肚苦水淨係呢一兩個月已經至少三次塞到要一個鐘先出到沙田,我啲朋友成日遲到屌哂鬼
係灣仔銅鑼灣返工個d 放工無得搭9字頭車
日日都要坐底粒半鐘先落到車 最勁試兩粒鐘
學校假期時段 暑假 聖誕假 馬鞍山係完全無塞車問題
一開學就出事
落雨一定送交通意外
而入大老山車龍係每個學年以公里為單位延長
十年前朝早入大老山係排到去石門浸會國際學院
而家就迴旋處橋底
大水坑匯合大埔車嗰段
以前好少塞到欣安範圍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞