路政署就「獅子山隧道改善工程」提交環評報告

101 回覆
48 Like 2 Dislike
話唔定蚑港2030+會提議香港轉行車方向
搭巴士嘅人「分流」咗去揸私家車痴撚線
....
有啲交匯處同加建設計的確可以用 double crossover 靠右行一段,不過呢度冇位
我每日返工都係反方向去大老山,對面線車龍唔差得過獅子山
大老山塞過獅隧
d巴士全部行哂大老山出去
政苦D政策太落後之過
屋多道路少
我想講 641 681 307 北行可能行紅隧去九龍/獅隧返沙田仲好
青沙出落去大埔都係塞到死。問題出係大埔太多人出吧嘅路少。
個段大埔公路就算未起青沙之前都已經係塞
起完青沙之後仲更加塞過以前
西隧出口都好快塞滿。唯有彈性上班時間,由正苦部門開始,後勤個堆可以遲返遲收/早返早收。
城隧都倒塞返去收費廣場。
我有時都覺得行一號幹線可能仲快過行東隧
過咗灣仔不停站直入馬鞍山
北行獅隧出嚟,石門接返大老山公路去到污水廠轉返tolo 未必會太差
北行 獅隧高速仲好啦
灣仔去暴大先半粒鐘
行沙田路同行大老山公路 應該差唔多🤭
641去啟德喎 行東隧點都快過紅隧111 101果啲啦
8定9都好
三卡基本上已經有兩架雙層巴士既量
呢個值得一回,因為實在太戇鳩
隧道費並唔係分流去揸車既原因黎
養車仲要考慮牌費燕疏,同埋車場
講真 就算會揸車都唔一定會成日過海啦隧道收幾錢根本就唔關養唔養車事

屌你老母今日減完油價轉個頭又加過
轉行車方向就一定唔會,唔係左右調轉咁簡單,仲要重新諗過道路規劃
舉例現時柯士甸道向icc方向唔可以直接轉右落彌敦道,要左轉山林道再落彌敦道
因為綠燈時間係比行人橫過彌敦道
咁方向調轉呢個路口亦要重新規劃
唔好咁大聲 星期5 東區走廊 東隧係無譜睇
中秋中環搭101去彩虹都2個鐘之後有陰影
中共斥巨資收賣西方
遊說集團統戰華盛頓

【華為被禁】華為遊說費飆60倍!原來聘用特朗普籌款人 欲說服白宮
https://china.hket.com/article/2479940?r=cpsdlc

董建華基金會 擲2,240萬左右美政策
大搞政治游說 否認中共代理人
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20171130/20230175

抗衡中國魔掌
組建香港既遊說團隊!

誠意推薦:

香港大專學界國際事務代表團眾籌計劃
Hong Kong IAD Crowdfunding Plan
https://gogetfunding.com/hkiad-crowdfunding/

香港眾志國際眾籌計劃 Demosisto International Campaign Crowdfunding Project
https://gogetfunding.com/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%9C%BE%E5%BF%97%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E7%9C%BE%E7%B1%8C%E8%A8%88%E5%8A%83-demosisto-international-campaign-crowdfunding-project/?show_desktop=1

什麼是遊說集團?

遊說集團的工作,是嘗試影響立法者或其他持份者決定或行為,在政治角力中為服務對象爭取利益。遊說集團的服務對象,可以是國家、企業、社會團體、個人。在美國,政治遊說是極為普遍及重要的一環;幾乎所有政治操作都有遊說集團的參與。

為什麼香港需要遊說隊伍?

任何國家的政治,背後都擁有複雜的政治脈絡;包括國家政策、政治形勢、民意、錯綜複雜的利益網絡、乃至個別官員或議員的性情喜好。要在國際社會維護和爭取香港的利益,香港需要一支能具經驗和技巧,能夠有效收風、熟識政治形勢、具備遊說策略的隊伍。
如果改141
出咗紅隧 落機隧 九龍灣出嚟一轉就啓業啦
東隧同老隧北行冇巴士車線/出入口嘅問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞