一齊睇下美國警察點對示威者

453 回覆
1091 Like 7 Dislike
[打工仔請入] 好好運用餐廳排隊app
https://lih.kg/1589122

藍絲做野 唔洗你教
佢地只會生存係佢地既世界
唔撚會接受外界既事
仲衰過啲生番
講嚟講去都係七警 仲要有幾個上訴完打甩左

http://std.stheadline.com/instant/articles/detail/1016003/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E9%A6%99%E6%B8%AF-%E7%84%A1%E7%89%99%E8%80%81%E8%99%8E-%E7%9B%A3%E8%AD%A6%E6%9C%83%E8%B3%AA%E8%A9%A2%E8%AD%A6%E6%AC%8A-9%E5%B9%B44%E5%80%8B%E5%B9%B4%E5%BA%A6%E8%AD%A6%E6%96%B9%E6%8E%A5%E5%8F%97%E7%8E%870
獨立監察警方處理投訴委員會(監警會)自2009年6月成立以來,每年均收到數千宗投訴警員的個案。有報道指,當中只有約3%至4%個案獲證明屬實。懲處方面,9年來只有1名警員被刑事檢控,大部分警員只接受警告或訓諭。濫用武力指控方面,由2011/12至2017/18年度,有逾2000項投訴警察毆打的指控,當中僅2項指控屬實,成功率得0.09%,監警會被指如「無牙老虎」。

在現行制度下,所有投訴警察的個案會先交直屬警務處的「投訴警察課」跟進,之後得到調查結果後,轉交給監警會覆核及作出懲罰。據監警會的數據顯示,警方對監警會提出的質詢或建議的接受率介乎48%至61%,其中對於行使警權的理由的質詢,警方接受率9個年度中有4個是0%,包括2009/10、2011/12、2013/14及2017/18年度。其餘年度大多只得10%。而有關遵守警規的質疑,過去2個年度的接受率分別只得18%及19%,數據反映警方普遍不接納監警會的意見。

好現實!
有D人拎雙手警棍, 但係無打過人~
因為美國人有槍啊,政客又係民選

POPO一陣打得大力左,癲起上黎對面開2槍,你估POPO唔驚架
而且就算開左槍,仲有一班民選政客出黎幫手

香港? 毛EE開記招已經係頂喇
樣衰個個係你 入嚟挑機又唔夠人講
你直接認駁唔到 發爛渣咪算囉
咁鐘意講美國 比埋美國警察投訴數字比你睇

https://www.bjs.gov/content/pub/pdf/ccpuf.pdf
Among those complaints having a final disposition at the time of data collection, about 8% were sustained, meaning there was sufficient evidence of the allegation to justify disciplinary action against the subject officer(s).

個數字仲要已經係2003年嘅
藍絲廢老:拍緊戲姐
人同狗既分別
屌你老味 貼啲警察犯刑事罪出嚟混為一談都好意思叫駁左 犯刑事比人告講到稀世奇寶咁

我貼監警會個投訴數字你咪又係無視 投訴數字多少唔係重點 重點係成唔成立同成立嘅比例 同埋最重要就係犯錯有得追究

你條傻仔啲邏輯搞撚錯哂 唔好出嚟獻醜啦
人蠢都真係無藥醫
個重點就係美國有個完善機制去處理投訴同警察濫權係有得追究 甚至要上court 更加有例子係最高法院要為警察開槍界定指引 而香港係乜柒都冇

獨立監察警方處理投訴委員會(監警會)自2009年6月成立以來,每年均收到數千宗投訴警員的個案。有報道指,當中只有約3%至4%個案獲證明屬實。懲處方面,9年來只有1名警員被刑事檢控,大部分警員只接受警告或訓諭。濫用武力指控方面,由2011/12至2017/18年度,有逾2000項投訴警察毆打的指控,當中僅2項指控屬實,成功率得0.09%,監警會被指如「無牙老虎」。

比哂figures你睇又選擇性失明 數一兩單就叫做無問題 做藍屍做到個腦退化就係呢啲

從來個post嘅重點就係checks and balances
你個傻仔入嚟挑機又咩都唔識 係度出醜 快啲潛啦
繼續出醜 無任歡迎
比大家睇下藍屍質素就係如此
你喜歡啦 成個孔乙己咁喺度吠
5毛係咁撐警同話文明既野唔好 返支那啦屌你老母
走住嚟屌 無撚用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞