iPad Pro 10.5 2017 vs iPad Air 2019

666 回覆
53 Like 4 Dislike
Newegg
其實依家ipad依家係效能過剩
無需要刻意追新款

全新10.5官網就停售咗
不過翻新貨就仲有賣緊256gb+cell 賣$5599
如果香港買就可以買埋cell版(如有需要)
不過如果你有電話或者wifi蛋嗰d其實開hotspot 就已經夠做
可以慳返個幾百蚊
同埋cell版只係有地區保
唔同wifi版係有全球保

依家newegg wifi版只係賣$36xx (加埋運費$3000尾)
如果官網買翻新起碼都要$4000尾 (有無貨都要睇彩數)
樓上巴打們(包括我自己)已經驗證過開通後係有apple原廠一年保+上網可以買apple care+
所以平差唔多$1000加埋有apple原廠保養其實好抵玩
其實佢地話refurbish ,係去到咩程度
我諗住黎緊四至六年都會拎黎做文書機,有點擔心會老化得快
蛋網買的話通常幾耐會送到?
翻新機入廠原因大小不一
可能係爆mon或者壞硬件
甚至有痴線佬可能整花少少就攞去退貨
蘋果維修之後出貨再俾返一年原廠保養你
如果擔心老化嘅話你可以買埋apple care+ ($899)
將保養拉長到兩年
兩年內不論壞機定係人為損壞
你都可以俾$348要求換機(有2次quota)
如果唔係追求效能
其實真係可以挨到3-4年

newegg話7-15日到貨
我個case就10日
原來係咁
咁蛋記賣果d 全部understood係 wifi ver only?

同埋想配apple pen的話,門市同蛋記都冇分別?
pen就門市喇

apple store都減價
同新蛋有咩分別同樣價錢新蛋仲多d storage
追咗咁耐post 有d心郁郁想買
係咪有天才mon post
其實10.5 配1st gen pen有無gesture用
我用onenote寫notes, 轉擦膠轉筆好唔順
搭單請教
onenote比起goodnotes好唔好用
有無手寫轉換文字
64gb 不了 256gb we trust
其實呢個價無平到,唔知點解佢會咁寫

有無人用apple store app睇唔到有翻新機?
我app睇唔到網頁版睇到

原來不嬲都係做緊呢個價
我諗部機就應該冇分別
不過新蛋一來唔知要等幾耐先運到過嚟
二來apple store 又可以trade in用 gift card
點都有優勢嘅
mon post狗 收皮喇
上次我去store買apple pen 同careore買apple pen 同care個staff都話好想搵返部10.5
10.5個價錢係吸引,但諗起個白點問題就有啲卻步。諗住加多千零買11吋算
冇咩人講ipad air,依部野係咪唔掂?
大家有咩Case推介?
蘋果賣果啲好貴。有冇人用過monocozzi呢個牌子
上星期5 order 左,今日話會到美國集運倉再轉運,希望快d到啦!
白點?即係死光點?
不如講多少少
其實你去個網去比較下就知道咩事
https://www.apple.com/hk/ipad/compare/#

數據上比較
New ipad air (全新官方價 256gb wifi $5099)
1. A12 (效能> A10x)
2. 神經網絡引擎
3. M12 (>M10)
4. 輕0.03磅 (1.00 磅>1.03 磅)
5. 藍牙 5.0 (5.0 >4.2)
6. Gigabit-class LTE (>LTE Advanced)
7. 暫時未有發現ipad pro 10.5白點問題

ipad pro 10.5 (翻新newegg價 256gb wifi $36xx-37xx)
1. 120Hz (>60Hz, 呢個試咗會返唔到轉頭)
2. 4喇叭 (>2喇叭)
3. 長闊厚度一樣
4. 600 cd/m2 最大亮度 (>500)
5. 1200 萬像素相片 ƒ/1.8 OIS (>800 萬像素相片 ƒ/2.4 光圈)
6. 4-LED 原色調閃光燈 (>無)
7. 4K 影片30 fps (>1080p 30 fps)
8.慢動作影片 1080p (120 fps) 及 720p (240 fps) (>720p (120 fps))

總結
1.除咗粒U勁咗, 配置上勁咗(而我日常使用試唔出分別)
2. 全新>翻新(都有apple一年保,其實無分別,係收賣佬多個理由壓你價)
3. ipad pro 10.5設計缺陷引致的白點問題(air未發現有問題)

除咗呢3點,ipad pro 10.5 (2017) 係完勝 new ipad air
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞