[討論]美女與野獸Beauty and the Beast 真人版

267 回覆
24 Like 7 Dislike

Same 原本以為套戲會加多啲劇情講兩個人劇情既推進

佢見到個書房因為鐘意睇書 所以好鐘意
佢係鐘意個城堡當初唔會想偷走

Belle 一見開始唔係要講佢幾特別
歌詞講佢係'interesting girl'其實係踏緊佢。
野獸係全世界眼中既異類,
而belle係嗰條小村莊(狹窄既小世界)中既異類,佢有學識根本無人欣賞。

belle見到咁多書發現終於有同道中人,佢鐘意睇書亦當書庫係寶藏,所以唔係拜金

無錯 其實啲歌係有意思

劇情有咁難明咩?點解可以理解到貝兒一見到個書房就係拜金

冇錢根本唔會有咁大既書房+咁多書

怪獸係有錢
但依家講緊貝兒唔係鐘意佢有錢
貝兒係鐘意睇書

小學雞?

屌你啦

有大屋你住

有好野你食

有靚衫你著

有邊條女唔buy?
我唔出黎駁故邊引得出幾個高質留言

歌詞講佢係'interesting girl'其實係踏緊佢。
而belle係嗰條小村莊(狹窄既小世界)中既異類,佢有學識根本無人欣賞。

belle見到咁多書發現終於有同道中人,佢鐘意睇書亦當書庫係寶藏,所以唔係拜金

無錯 其實啲歌係有意思

怪獸係有錢
貝兒係鐘意睇書

小學雞?

D人總係要歪曲下先顯得自己醒過人

鐘意任何物質上嘅嘢都係拜金
書係貝兒眼中就係最值錢既金
佢一見到個圖書館就即刻濕曬,咁你話佢係咪拜金先?

佢都唔係鐘意野獸本人, 一開始只係出於同情幫佢療傷, 之後見到圖書館即刻留低連老豆都唔記得, 到走個陣根本都無鐘意過野獸(證據: 魔咒沒有被解除), 咁仲唔係為睇書先留低?

貝兒到最後都係出於內疚感先對野獸講聲我愛你,其實個時花瓣一早已經跌晒落嚟,即係野獸到死都未同貝兒真正相愛,根本mission failed。
只係事後個女巫聽到貝兒講左句我愛你先信以為真,用魔法復原所有野。(如果任務完成女巫根本唔洗出手自動波會回復)

本身美女與野獸教人唔好以貌取人,但最後王子又要變返靚仔作為"最後奬賞", 即係故事都默認,靚同美麗係比較優等。

最後貝兒見王子變到咁靚仔又有書比佢睇仲唔depp晒糖雙眼發光

呢啲虛偽童話呃到細路仔呃唔到我地,不服來辯

估唔到童話故事都有人駁故
1. D書比起錢比起屋都黎得無價值 賣黎都無錢 談什麼物質 係果個年代女人讀書更加係比人歧視 但belle都係視知為知識 你咁講 呢個世界好多鐘意讀書睇書既人都係拜金啦 完全fail

2. 我認同belle一開頭係對野獸無愛意 但自從belle見到佢英雄救美為左佢受傷 你話為佢內疚而留低我都唔反對 但我更加覺得係belle見到beast都有另一面 就係善良 所以佢唱左something there 歌裡面都係講佢對beast改觀 亦都係佢班工人所講 beast唔係表面中咁兇殘 亦兌現左故事既意義 叫人唔好以貌取人

3.舞會後問belle願唔願意留低 但佢話如果一個人無左自由會開心咩 佢入得黎開頭只係為左救老豆 見到老豆出事會返去都好正常 如果咁都唔走真係拜金啦 呢到beast放佢走同認左愛belle 已經見到beast既愛 但belle仲未有明示

4.如果佢真係唔鐘意beast 佢唔會出左去都返城堡搵返beast 仲有同gaston嘈 gaston話beast又醜又兇殘會食人 belle即刻話beast is kind and gentle he will not hurt anyone 鬧返gaston先係beast 人面獸心 呢到都講到出面佢唔睇樣啦 到最後見到beast死左 佢先真正講我愛你 咁就成全左belle同beast都互相愛大家 beast都學識左愛人 咁巫婆出現兌現承諾 解取魔咒 beast變返王子樣 本身個魔咒就係咁 並唔係獎賞

你可以話timing有問題 死拗佢最後花瓣都落埋 咁應該會死同變唔返人樣
咁呢個係童話故事嘛 電影同動畫係有變動 動畫無講到花瓣落哂 可能電影點都要安排個巫婆出場掛

睇童話故事都要咁認真mode做乜9

其實呢個位我buy上面個巴打,佢地死哂更加令觀眾覺得傷感
同埋劇情用歌同畫面交代野獸死老母同belle死老母,呢到改得幾好
會令人覺得佢地了解對方而為之後鋪陳
我唔出黎駁故邊引得出幾個高質留言

真係辛苦巴打你
睇左2D版
美工、場境同CG都好靚
就算睇2D版都feel到大場境個深度
如睇3D版應該更正

妙麗不過不失啦

男主角用CG樣好難發揮
佢唱歌都唔好聽
變番人個刻長髮幾型既
但之後跳舞化左妝又好柒

個奸角幾演到個種人渣扮英雄既感覺

hehe肥仔真心慘比個老朋友見死不救

堆CG配角幾生鬼
但佢地係妙麗食飯場show好似太over

D歌唔夠La La Land咁正
但剩係睇視覺上既華麗效果都值得入場睇
成個故事根本係個女巫玩野
落魔咒仲要連僕人都中咒
最後忽然佛心

妙麗一見到個藏書房即變拜金女咁
都幾現實
如果男主角係個窮撚又有冇真愛?
睇左2D版
美工、場境同CG都好靚
如睇3D版應該更正

妙麗不過不失啦

男主角用CG樣好難發揮
佢唱歌都唔好聽
變番人個刻長髮幾型既
但之後跳舞化左妝又好柒

堆CG配角幾生鬼

我反而覺得Disney 做表情係做得非常好喎
爉蠟同動物都做到個神態,野獸d表達一樣好到位
不過變返人果時個樣好on9 我笑左出聲
野獸咁霸氣點知變左on9仔
唔好賣我去大富豪啊,我要去中國城啊

無錯 其實啲歌係有意思

怪獸係有錢
貝兒係鐘意睇書

小學雞?

D人總係要歪曲下先顯得自己醒過人

鐘意任何物質上嘅嘢都係拜金
書係貝兒眼中就係最值錢既金
佢一見到個圖書館就即刻濕曬,咁你話佢係咪拜金先?

佢都唔係鐘意野獸本人, 一開始只係出於同情幫佢療傷, 之後見到圖書館即刻留低連老豆都唔記得, 到走個陣根本都無鐘意過野獸(證據: 魔咒沒有被解除), 咁仲唔係為睇書先留低?

貝兒到最後都係出於內疚感先對野獸講聲我愛你,其實個時花瓣一早已經跌晒落嚟,即係野獸到死都未同貝兒真正相愛,根本mission failed。
只係事後個女巫聽到貝兒講左句我愛你先信以為真,用魔法復原所有野。(如果任務完成女巫根本唔洗出手自動波會回復)

本身美女與野獸教人唔好以貌取人,但最後王子又要變返靚仔作為"最後奬賞", 即係故事都默認,靚同美麗係比較優等。

最後貝兒見王子變到咁靚仔又有書比佢睇仲唔depp晒糖雙眼發光

呢啲虛偽童話呃到細路仔呃唔到我地,不服來辯

估唔到童話故事都有人駁故
1. D書比起錢比起屋都黎得無價值 賣黎都無錢 談什麼物質 係果個年代女人讀書更加係比人歧視 但belle都係視知為知識 你咁講 呢個世界好多鐘意讀書睇書既人都係拜金啦 完全fail

2. 我認同belle一開頭係對野獸無愛意 但自從belle見到佢英雄救美為左佢受傷 你話為佢內疚而留低我都唔反對 但我更加覺得係belle見到beast都有另一面 就係善良 所以佢唱左something there 歌裡面都係講佢對beast改觀 亦都係佢班工人所講 beast唔係表面中咁兇殘 亦兌現左故事既意義 叫人唔好以貌取人

3.舞會後問belle願唔願意留低 但佢話如果一個人無左自由會開心咩 佢入得黎開頭只係為左救老豆 見到老豆出事會返去都好正常 如果咁都唔走真係拜金啦 呢到beast放佢走同認左愛belle 已經見到beast既愛 但belle仲未有明示

4.如果佢真係唔鐘意beast 佢唔會出左去都返城堡搵返beast 仲有同gaston嘈 gaston話beast又醜又兇殘會食人 belle即刻話beast is kind and gentle he will not hurt anyone 鬧返gaston先係beast 人面獸心 呢到都講到出面佢唔睇樣啦 到最後見到beast死左 佢先真正講我愛你 咁就成全左belle同beast都互相愛大家 beast都學識左愛人 咁巫婆出現兌現承諾 解取魔咒 beast變返王子樣 本身個魔咒就係咁 並唔係獎賞

你可以話timing有問題 死拗佢最後花瓣都落埋 咁應該會死同變唔返人樣
咁呢個係童話故事嘛 電影同動畫係有變動 動畫無講到花瓣落哂 可能電影點都要安排個巫婆出場掛

睇童話故事都要咁認真mode做乜9

1. 我會用另一個現實例子
你點睇何猷君既成就 同點睇belle係咪拜金係相類似
又或者真係掉轉去睇 beast唔係有錢仔 佢有冇可能有超越平民既知識同圖書館去取悅belle 定真係可以用單純既善心去奪取belle既芳心
當然你又可以話beast有錢=/=belle拜金
但現實見到d有錢仔搵到靚女 記得都保持一樣睇法就夠

4. 巫婆唔係兌現承諾 係赦免

不如講話童話故事都係想講好人有好報咁咪仲直接
睇左2D版
美工、場境同CG都好靚
如睇3D版應該更正

妙麗不過不失啦

男主角用CG樣好難發揮
佢唱歌都唔好聽
變番人個刻長髮幾型既
但之後跳舞化左妝又好柒

堆CG配角幾生鬼

我反而覺得Disney 做表情係做得非常好喎
爉蠟同動物都做到個神態,野獸d表達一樣好到位
不過變返人果時個樣好on9 我笑左出聲
野獸咁霸氣點知變左on9仔

CG配角表情生鬼
反而Beast表情唔夠細緻
老實講 正過原作卡通版
del左原作啲意義唔大既位 例如兩個家姐
令到劇情更緊湊 唔累贅
重點係啲cg,服裝,歌,佈景,甚至選角都好出色 由頭睇到尾都冇悶位 比我想像既好

利申: Disney迷
呢個係一個港女成功既故事
係咪on 撚9 人地迪士尼拍比人家大細睇 梗係最簡單易明 你又要有深度 又要咩detail 位好好交待 有個重要話同lala land 比 根本2 套唔同性質嘅戲 你不如同shutter island 比啦

咪就係
明明真人版黎講呢套已經做得好好
要有變化 少少深度既睇之前套黑魔后啦
個套都好正

黑魔后

黑魔后
我覺得迪士尼應該用女巫穿越晒咁多套故事
橫掂佢有本地圖書可以全世界周圍去做搞屎棍
使唔使睇3D?

無波
老實講 正過原作卡通版
令到劇情更緊湊 唔累贅
重點係啲cg,服裝,歌,佈景,甚至選角都好出色 由頭睇到尾都冇悶位 比我想像既好

邊度有兩個家姐?
你sure自己係disney迷?
睇左2D版
美工、場境同CG都好靚
如睇3D版應該更正

妙麗不過不失啦

男主角用CG樣好難發揮
佢唱歌都唔好聽
變番人個刻長髮幾型既
但之後跳舞化左妝又好柒

堆CG配角幾生鬼

我覺得啲同la la land一樣咁正(雖然唔同類型,兩套我都好鐘意)
動畫啲歌首首都好經典,英粵版都正到仆街
而家真人版新個幾首歌幾有feel
days in the sun由野獸係細路仔王子死老母個陣唱嘅時候正到呢
然後how does a moment last forever由belle老豆老母到串連
最後野獸solo everymore仲有少少phantom味,講到野獸個種孤獨感,同la la land emma stone唱audition個陣一樣又sad又唏噓
睇左2D版
美工、場境同CG都好靚
如睇3D版應該更正

妙麗不過不失啦

男主角用CG樣好難發揮
佢唱歌都唔好聽
變番人個刻長髮幾型既
但之後跳舞化左妝又好柒

堆CG配角幾生鬼

我覺得啲同la la land一樣咁正(雖然唔同類型,兩套我都好鐘意)
動畫啲歌首首都好經典,英粵版都正到仆街
而家真人版新個幾首歌幾有feel
days in the sun由野獸係細路仔王子死老母個陣唱嘅時候正到呢
然後how does a moment last forever由belle老豆老母到串連
最後野獸solo everymore仲有少少phantom味,講到野獸個種孤獨感,同la la land emma stone唱audition個陣一樣又sad又唏噓
迪士尼真人電影嚟講呢套都算無得彈
之前兩套都係得個靚字
但呢套你就算已經知個劇情都會睇得好投入
淨係睇Emma watson已經值回票價
睇左2D版
美工、場境同CG都好靚
如睇3D版應該更正

妙麗不過不失啦

男主角用CG樣好難發揮
佢唱歌都唔好聽
變番人個刻長髮幾型既
但之後跳舞化左妝又好柒

堆CG配角幾生鬼

Evermore好好聽啵
歌曲兩種唔同類型好難比較,我就鐘意Beauty and the Beast果種多d
Lalaland我自己都係鐘意頭兩首加audition>>>>>>>>>>>>>>>>>>>city of stars

王子化妝可能有d攪笑,但係我就係鐘意佢令到套戲比動畫更加似係法國發生
入面仲有三劍客同斷頭台reference
仲有來富同Gaston開頭講野都好好笑,佢地係法國然後Gaston話唔明點解,然後果句真係解我唔明點解

新加設定我覺得令到套戲好睇左,Belle同佢老豆既父女情,班servant有份縱佢所以佢地心甘情願俾人罰,個麵包佬開頭話唔記得左d野結果係老婆同仔,一最重要係睇落段情無咁怪?
老實講 正過原作卡通版
令到劇情更緊湊 唔累贅

邊度有兩個家姐?
你sure自己係disney迷?

應該唔係講緊disney version
係原著有3仔3女
好彩emma無接Cinderella belle襯佢好多

Emma Watson點都唔襯公主
我覺得敗筆係佢
Be Our Guest 成段一d表情變化都無
剩係得一個樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞