(認真一問)未夠18歲退學

274 回覆
0 Like 45 Dislike
樓主去返你間學校度問會清楚啲
不過就算唔洗家長同意都好,都建議樓主同屋企人商量下
同佢地講下你既諗法同讀nursing既感受,等佢地知道你真係諗清楚
始終nursing依科唔鍾意會讀得好辛苦,仲要咁多實習又讀咁耐
既然樓主搵到自己既興趣就去馬啦
不過記得要搜集多啲配藥既資料,了解多啲先好去報
多謝答得咁詳細,明白了
我讀ive dispensing.我果屆得1/4人入翻ha..入唔到ha既好多都失業.搵到工既人工都同ha差好遠..同埋dispensing真係唔係好易讀..我地有一科叫system pharmacology2既可以肥6成人..我自己見過好多gpa3以上既入唔翻ha 轉行.
明白我會再考慮
因為其實我想讀嗰科就唔會學得咁仔細,只係純粹藥嘅作用副作用等等,就相對大興趣d~
唔好咁講啦,我好明白企係呢個位既感受,每日同坐監冇分別。只係唔想你覺得now or never,好像呢刻唔走就冇得走咁,當年我做左一個唔理想既決定令自己要用多兩三年去追返,呢個過程太痛苦,唔想其他人行呢條路
轉科都得既
配藥都會學到呢d既,我當初讀配藥都係想讀呢d..但係會讀好多其他野..eg:藥既mechanism of action ..藥既toxicity.藥既interaction 甚至一d唔關事既製藥等既野..藥既作用..我自己無後悔過讀配藥既,雖然最後都無做到配藥員..但係對我讀nursing都好大幫助..
明白,我都唔知未來事,只係覺得啱嘅就要做,好過連試都無試
你明白我感受就好過來人有好多,可能我之後做嘅決定都係會同期望有落差,但唔試就咩都無得諗
有興趣既話就去讀啦..不過你要有心理準備你讀既野可能同你想像既會有落差..dispensing 讀書固然重要,但係係實習果幾個月係決定你入唔入到ha既關鍵..記住實習要比多d心機做野,主動d 留個好印象比人地入ha都易好多.加油啦..
多謝你吖!最緊要屋企人支持姐⋯ 如果佢哋堅持要我繼續讀而家呢科,我怕我會受唔住
多女都quit,N展仔發夢都想入nursing
絲打
仲以為假膠
上網睇 原來依加bu真係有nursing
原來咁多人唔知
鬼知咩
而且都係今年第一屆
其實好多科都可以由興趣
讀到唔中意同憎
樓主真係諗清楚先
或者有冇諗過minor major
其實唔一定要quit u 有好多其他方法
你可以讀完一個degree再讀另一個
同你本身nursing 係專科
人工算有保證 較其他科好

利申轉左去一科以為自己中意
結果讀完反而好憎 同想讀返原科
啲老師教嘢求求其其照讀,得幾個老師教咁多個學生,第一年真係乜都做唔足
真係讀唔上啦⋯
nursing都叫有工開 又係degree
你有興趣都可以認真讀藥

配藥資歷低 市道差 真係唔好搞自己

利申 唔大興趣但都做緊RN
中學學歷想搵咩工?
你都叫做讀到五年,叫做仲有興趣成功畢業出嚟做嘢,但我真係唔得,我唔想為咗錢為咗將來條路好行就逼自己
本身已經有part-time做緊
未來市場最低要求都要Asso你確定part time 可以做一世?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞