(認真一問)未夠18歲退學

274 回覆
0 Like 45 Dislike
多謝ching會試下⋯
有無人可以答到我
日日都好唔開心
出黎做咩先
Sales 一日企十幾個鍾番6日
你頂到?
對咩有興趣?
一直有翻part time都係要企8-9個鐘,無問題
配藥,可能好廢,但對藥有興趣 (未勁到讀藥劑)
咁快諗下年。。。

香港搞到咁我心態已經係生存多一日係一日
見到而家咁樣,我心都好痛,心情更加沉重大家都係出生於呢片土地,而家嘅處境又點會開心到
你番幾多日先一星期
你話一星期番6日 我無野講
無咁多,3-4日姐
傻啦讀書邊會有科目係有趣,你覺得自己讀另外一科會有趣好多,原因只係你依家讀緊自己唔鍾意既科,將自己既期望投射左落去其他科姐
但都好過我繼續逼自己讀我唔鐘意嘅科⋯
你想讀咩先?建議你嘗試問下有冇可能trans major,識人係bu由computing science轉左去傳理,但都好多年前既事
配藥,hku space嘅part-time courese
戇鳩,香港比d大陸仔搶哂d學位重唔知死?
有得你讀重唔讀?下一代靠你地,唔該努力d,碌都碌過個degree佢!
依家你地新一代唔單止只為自己而讀書,係為緊整個香港未來而讀,請有機會就要肩負起重任!
咁又唔使咁嘅語氣嘅🤧我上嚟問意見姐
唔夠18應該要

同埋諗清楚先,睇下可否轉科
唔好過幾年後悔

除非你家境好好

人有時候要識對現實妥協
已經諗清楚⋯只係唔讀大學,但會繼續讀書進修自己
我只係想提醒返,如果想退學既話要考慮埋呢點,如果唔係到時期望同現實有落差,我怕你未必接受到、讀得仲辛苦
18歲大個啦,對自己既人生負責任,quit唔quit係由你決定,結果係點除你之外無人有資格評論,但都唔好因爲被期望蒙蔽自己雙眼、影響判斷
多謝你,其實呢樣嘢自己真係花咗好多時間去考慮清楚,但我反而覺得而家趁仲有機會,應該去追求自己想讀嘅嘢,哪怕最後係有落差,好過而家渾渾噩噩,日日都迷失唔知做緊乜嘢,嘥錢又嘥時間⋯
唔係想潑你冷水..我係讀完配藥再讀nursing,你唔好以為配藥易會讀過nursing..配藥你無興趣d phamacology會讀到你更想死.加上配藥飽和到咁已經無前途.
⋯介唔介意講你配藥邊間?

我覺得有份知識喺腦唔會連少少前途都無⋯
Sorry我唔熟science,但我諗配藥同pharmacy唔係同一種right? 你係咪諗清楚你想讀配藥,定只係有興趣想知個一科既知識?呢兩樣野有好大分別。

老實講真係唔建議你quit u,係香港已經學位難求,加上咁既時勢,真係唔好太容易放棄你辛苦得來既野。我見過人由medic轉去pharm,亦見過人由engine轉去社科,其實轉major真係冇想像中咁難,至少冇quit u再入u咁難。

無論你決定點,做決定前至少比啲努力問下人,做多啲research,唔好令下一年既自己遇返同一個困境。加油聽大家講,捱埋呢個sem到18歲好唔好?除左quit u仲有好多選擇,大不了申請defer。

利申:讀左6年先畢到業,讀過三間u,唔好行我舊路
多謝答得咁仔細,係吖,佢哋唔係同一樣嘢
我想讀配藥,想做呢方面工作

我就係一路花時間去諗之後點行,搵咗好多資料先落決定,當然仲有而翧嘅處境更加促使我退學

盡力捱啦⋯始終呢科係屋企人幫我安排,唔係我自己意願⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞