(認真一問)未夠18歲退學

274 回覆
0 Like 45 Dislike
加油啊香港好似行到邊都要有cert先搵到食
仆街加得果1%
上年升左先13%
都仲低過fg
唔係貪佢夠hea都唔會做 可能係度讀埋個master就走

如果你果行唔洗degree你就自己再考慮下
因為其實夾硬讀真係浪費時間同錢
係啊
而家唔使好似以前咁日日都好驚返工
好有滿足感
目標係兩年之後自己搞小小home business
18歲,睇吓自己鍾意乜先啦
其他人讀到你讀唔到 真係唔係咁就代表你廢佢地叻
我覺得夾硬讀埋佢 入行做一兩年又轉 更加嘥料
夾硬讀真係無謂搞到自己咁辛苦,唔想為咗張cert就嘥時間嘥錢,心好累
巴打翻工翻得開心有目標就好加油!

係啊,讀完又唔知係咪一定畢到業,倒不如讀自己想讀而且都算係一份知識嘅課程仲好
麻煩晒~絲打你都俾心機讀
咁你想讀咩?
屋企人支持都好重要
如果單單打打真係會好辛苦
我以前roommate本身讀幼教
覺得唔啱自己
轉咗去讀中文 由頭黎過
唔經唔覺已經做咗中文老師幾年
興趣真係最緊要 以後睇返而家付出嘅會覺得值得
讀啲關於藥嘅
希望遲啲係外邊見到你

不過啱啱開學幾日,咁快想quit u
張Cert無bu名已經唔值
Btw最快年半後就走
Quit係一定嘅事唔會讀得耐,好過讀咗排先發現唔鐘意讀就浪費太多錢同時間
真吖
無咁快去外國啦~
依家個plan都係讀完Asso就走
唔中意nursing讀nursing真係慘過食屎...
anyway絲打試下retake 1-2科dse/齋rejupas
入得nursing個分應該都入到其他科
唔中意讀書嘅揀啲輕鬆少少嘅科捱4年呃張砂紙
唔好再揀science nursing engine呢啲chur科
讀書真係好重要
有料讀就讀
而家唔讀書第時就要做警察
個人覺得你hea讀又好點都好
讀埋sem 1先
到時rejupas入返第二間都可以trans返啲credit(大學中文、英文嗰啲general course)
唔洗咁辛苦
btw我見你上面講話想讀pharmacy related嘅嘢
既然你都係bu
不如試下睇下chinese pharmacy/ chemistry有無course有興趣讀?
驚爛grade咪去sit下堂
再唔係都可以去hku cu sit下pharmacy嘅堂
睇下係咪真係啱自己
最驚係quit完再入過都發現唔啱自己
利申我就係咁
btw你仲有一個option可以揀
就係申請休學
之前聽讀city嘅朋友講
休學只係需要交一定%嘅學費
佢話佢嗰陣只係交左$3000左右(一個sem)
你可以趁休學呢段時間諗諗係咪真係咁唔啱自己/去其他institution sit下堂/準備dse
明白
應該讀到sem1完
中藥又麻麻 休學之後要再追進度仲辛苦不過多謝你提議
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞