[慢速更新][非自駕] 北九州福岡7天

97 回覆
14 Like 0 Dislike
咁我覺得跟tour會好過自己去
起碼交通唔洗煩 又可以去多幾個景點
仲可以放埋寵上道館
樓主出快d lol
樓主快啲埋尾啦
P牌仔11月頭去自駕遊啊

等更新
DAY 6 [續]

繼續update

返到博多駅又要諗食咩
好似係E小姐提出話想食啲特色嘢例如牛腸鍋
好啦咁就去食啦
實際情況唔記得係點 但好似係一開始諗住食果間冇開定太多人排就轉咗場
去到另一間都要大概排一粒鐘 咁我又唔肚餓 E小姐又話okay 咁就排啦

果日咁啱係ARASHI開演唱會
好多迷妹拎住佢哋個周邊環保袋
而我係好不入流地拎緊西野カナ個環保袋 唔緊要啦大家都係迷妹

講返餐飯 啱啱好等咗一個鐘就入得 門口我冇影

費事諗就求其叫咗個set 冇記錯應該係叫咗山笠セット
主要都係想試下博多名物牛腸鍋嘅啫
啲前菜同個沙律都唔錯 個set有得揀馬肉刺身就試埋啦
我覺得有啲韌嘅 可以接受 E小姐就接受唔到陣味 然後就係我食曬

到個主菜牛腸鍋 可能係個人口味問題 我同E小姐都覺得冇下次
我就覺得啲牛腸太多筋 E小姐就覺得太多脂肪
最後我哋都食唔曬 淨係隊曬啲菜就算
明明上網睇過大部分人都話好好食
但俾我哋嘅感覺係可以試一次但冇下次

DAY6 待續
DAY6 [續]

食完飯都差唔多8點 都仲有啲時間嘅 去多個景點 福岡塔
因為我哋有地鐵pass 本身就諗住搭到去西新先轉巴士
然後行咗成日都攰啦 都係直接喺博多搭過去啦

呢個玩法我覺得幾好 唔怕印錯位

平成尾2果日去 呢張紙要好好收藏

話說行行吓見到呢個扭蛋機 勁大部 500羊一隻
除咗芒果同隻腳 其他都可以嘅 諗住實唔會咁唔好運掛
咁我諗咗陣就去扭 然後係芒果
E小姐已經喺到笑緊我 跟住到佢去扭
頂俾佢扭到熊本城

算啦我最後拎咗返去貢獻老母俾佢掛背囊
然後今日老母整爛咗條繩問我有冇得救

DAY6 完
頭先有幾幅圖load唔到 宜家補返

個打燈打到好難影

原來我淨係去過梅田果棟同skytree

其實夜晚都分唔到邊到打邊到 淨係睇燈光
牛腸鍋我反而聽身邊試過既朋友都話唔好食,再加上自己又唔好內藏,所以完全冇諗過去試
博多塔好似都ok wor
見係博多名物同埋都唔少人話好食先去試
係唔錯嘅 只係地鐵唔到要轉巴士
因為呢個旅程先學識喺日本搭巴士
福岡巴士系統唔錯,福岡人仲好自豪佢地可以一個巴士站有十幾條路線,不過如果佢地見識到香港好似彌敦道咁既巴士站應該會嚇死
DAY7

我哋下晝5點機,所以朝早可以去多個地方先出機場
近近哋就揀咗去福岡城,其中一個原因係我要去cup印仔
期待有朝一日可以儲齊一百名城嘅印啊

喺天守台望出去嘅景,唔錯啊可以影曬360度全景
影完相就去鴻臚館cup返個百名城印就行返地鐵站食呢個旅程嘅最後一餐

一直都有睇其他遊記話福岡嘅bills唔係點洗排隊就入得
咁就一於去試吓啦
去到又真係可以直接入座唔洗等,但入面都幾乎滿座
我叫咗個招牌pancake同1杯cappuccino

E小姐好似叫咗個toasted sourdough,應該係唔太吸引所以冇影到相
然後佢杯mocha

呢次都係我第一次食bills,整體都唔錯
然後埋單果陣喺俾錢個盤墊住張postcard
E小姐問我拎唔拎得,我鬼知咩
咁我就膽粗粗問吓可唔可以拎走
然後個哥哥勁好人見我哋有2條友就拎多張俾我哋

食完之後E小姐話要去驚安買少少嘢
然後就返hostel拎返行李就去機場

DAY7 完

恭喜無爛
福岡城只係公園一個

我睇人地啲遊記話唐戶市場有啲嘢食都伏伏哋
都應該好過我硬食個海鮮丼嘅
睇見都覺得悶
自然又無關西正
城市又無大阪東京靚

垃圾九州

九大二年生
1月自駕熊本 未plan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞