[慢速更新][非自駕] 北九州福岡7天

97 回覆
14 Like 0 Dislike
11月尾去留名,團係咪klook到報? 想去阿蘇+高千穗峽,但要成千蚊
留名先,12月去
清啲相好靚,我都好掛住九州自駕遊
無自駕?btw高千穗唔洗撐船,坐小火車重正
要靠交通工具 團邊到報
klook kkday 自己入面揀個啱嘅
我喺kkday到報
多謝
between 我絲
我都想試吓自駕 考完個車牌都冇揸過
原來我係睇左呢個po所以識行上去影角島個靚位
連登有真絲

九州揸車真係好爽,其實應該係話日本揸車都好爽,特別比較香港,日本人揸車好有禮貌

嗰時同三個朋友去,兩個識揸車,我嗰時係香港重學緊車上過兩堂,然後去完依轉福岡揸大膽車,exp暴升,番到黎1 take pass左
想試吓去沖繩 但我冇咩朋友有車牌
得自己一個識揸好似有啲危險
DAY5 [續]

喺阿蘇山到食完飯都要即刻上返車去熊本
因為上山果陣遲咗大概20分鐘
司機哥哥話要追趕返啲進度

所以跟鴨仔團好就唔洗煩交通
唔好就大多數景點都係走馬看花

跟住唔記得坐咗幾耐車就去到熊本
一路經過啲路面電車站啊熊本熊辦公室果啲
司機哥哥都有一路介紹吓
仲話如果我哋自己有時間要嚟熊本玩吓行吓

熊本城
因為地震仲修復緊 淨係可以喺外圍兜個圈
其實都幾多嘢行 有神社有市集咁
當然有機會等到天守開放返一定要去多次

然後又趕鴨仔咁好快就要去下一個景點 玉名溫泉

佢係日帰り温泉 都幾多本地人去浸
入面有好似8種唔同嘅池
最記得有個係有電嘅好正
然後基本露天啊桑拿啊按摩池都有齊
本身想試吓冷泉 覺得太凍頂唔住
如果有機會其實都想自己去多次
不過個位唔太就腳

浸完溫泉就要回程返博多
返到去都8點幾 去咗附近間やよい軒食完就返hostel

すきやき好正 宜家睇返都想食多次

DAY5 完
幫推
趕鴨仔
留名等睇
我淨係有玩pokemon go 同哈利波特巫師聯盟 其他pokemon嘅都冇玩
DAY6

繼續打返文先

話咁快就嚟到尾2果日,都係跟tour嘅日子
呢日係去河內藤園睇紫藤花

後尾睇返先知個園只係開放半個月俾公眾入去參觀,如果唔跟tour嘅自己買飛自己去其實都幾複雜同隔涉
好似嚟緊11月有開放睇紅葉

大概朝早9點集合,因為呢個tour係唔包lunch嘅,然後就去咗個中途站放低我哋買吓嘢食吓嘢先

道の駅 むなかた (宗像)
印象中好似果日係啱啱開始咗十連休,都有少少塞車同埋搭搭吓車就開始落雨

一落車就有間土產店,就同E小姐入去行咗個圈
見到個卡片套幾靚,不過唔平,3456羊
咁啱想買個card holder, 最後都係買咗個

借網上圖片

跟住過隔離求其執幾個包就上返車去藤園

去到其實都比我想像中多人
大部分都係跟團嚟嘅應該
一路都有落住雨 一路擔住遮
又要睇住條路唔好踩落啲泥到
又要避開啲人影相
又要同E小姐影港女相
成件事好狼狽

然後就試吓部電話嘅景深功能

準備行返出去上車走果陣見到地下有條都幾大條嘅蟲?

話就話半日遊,因為9點先出發再加埋塞車
返到博多都成5點幾了

DAY6 待續
趕就唔趕嘅 只係我覺得每個景點俾你逗留嘅時間有少少趕鴨仔feel
我6月去果陣都有跟多次呢個tour
因為同屋企人去 想帶佢哋睇吓角島大橋
真係好靚

我見lunch果餐好似轉咗做火鍋喎
我去果陣係食海鮮丼真係不了

between 我都唔算係akb fans
雖然都有留意佢哋啲消息
某程度上係諗唔到改咩名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞