[慢速更新][非自駕] 北九州福岡7天

97 回覆
14 Like 0 Dislike
DAY4
由於帶足咁多日路我覺得自己會人累心都累嘅關係,所以我選擇報返幾個一天遊,咁我同E小姐都可以舒舒服服

是日揀咗個去元乃隅稻成神社同角島大橋嘅一日遊,一早7點幾未到8點就要去集合出發,我冇諗過成團都係日本人得我哋兩條友係外國人,成程都係考驗日文聽力,導遊有時講吓笑話成車都喺到笑嘅時候包括我自己,E小姐就會問我導遊講緊咩,其實我都係明一半唔到

一開波就坐返大概兩個鐘頭車去別府弁天池先。

主要賣點係碧綠色嘅湖同埋係日本名水百選,可以帶個樽或者喺果到買黎裝走,我就咁試咗啖係唔錯嘅,不過我冇樽又費事買就冇裝返樽走啦

逗留咗20分鐘左右就上返車去食lunch

睇落唔錯但食落真係唔太掂,啲海膽好腥,腥到E小姐食咗啖就冇食到,而我係因為好肚餓就清曬嘅

可能喺香港食開嘅甜蝦刺身中間個身係冇殼,所以見到呢啲有殼覺得新奇,然而因為對上一次跟過另一個一日遊已經見過,但今次係個茶碗蒸有驚喜

我見到第一下以為係帶子,跟住舀落去睇,咦?點解係小丸子嚟
我即刻send俾我啲friend睇,有個話會唔會係廚房落錯
我就望下,唔會吖,個個都一樣喎係真係小丸子蒸蛋喎

食完飯過隔離行吓間賣店就上返車去元乃隅稻成神社啦。

DAY4 待續
去呢2個地方好多都係跟團
想問個邊天氣如何?下星期去
我上網睇有人自己去 不過都係要搭的士
我係4月去咖喎 果陣仲要著件薄羽絨
DAY4 [續]

食完lunch坐咗唔記得幾耐車就到元乃隅稻成神社

一落車行出去就見到一排鳥居,好壯觀

都幾多旅行團嚟,所以都好多人喺到影相,我哋影影吓有個伯伯仲話幫我哋影相,影完相仲帶我哋去個好位睇浪花

行啲石路去崖邊睇吓個海我覺得其實都幾難行,雖然個個都係咁行,但上去容易,落返嚟真係要小心

差唔多夠鐘上返車果陣,我企咗喺導遊附近等E小姐上嚟,唔好問點解分開行,然後同導遊姐姐吹咗兩句,佢話呢日係佢果排帶咗咁多團最好天嘅一日,睇嚟我哋都有啲運嘅

然後就啟程去角島大橋
上網睇過啲相好靚,所以係比較期待角島大橋多過元乃隅神社

一落車就唔同角度影返part相先,行埋過去展望台睇,咦?唔對路喎,做咩同我喺網上睇嘅相唔同角度

然後我又唔知點解一落車就唔見咗E小姐,坐喺到等咗陣都唔見佢就自己行,行到去展望台導遊姐姐問我洗唔洗幫我影相,我話大丈夫です,跟住佢又問我友達は?我諗咗陣答佢いない

跟住我望多兩望見到上面有唔少人影緊,我諗就係果到影先影到條橋喺正中間,原來有條斜路上去嘅,睇睇時間覺得夠做就行上去影,果然係人生必去絕景之一啊

真係好正啊

影完一堆相就行返去上車,過完個馬路見到堆花又影吓

DAY4 待續
輕輕一推
咁好彩好天
いない係咪話朋友死左

Between
好好天
唔係掛
DAY4 [續]

睇完角島大橋上返車,導遊姐姐話情況許可就兜埋過去角島行個圈先去下一個景點

下一個景點係 福徳稲荷神社

都係參觀吓個神社,幫E小姐影返港女相同埋玩吓pokemon就返返上車

話時話轉上去神社果條斜路真係好斜,完全考驗駕駛能力,仲要咁大格旅遊巴兼滿人嘅,真係要讚吓司機叔叔

去完神社又落返條斜路就啟程去個購物點,村田蒲鉾店
一去到嘅時候係會有個姨姨上車介紹吓有咩特色嘢同埋必買嘅產品
主要係賣啲魚糕魚板,即係我哋拎唔到返香港嘅嘢
然後有得試食,都食咗幾round
又真係好味嘅,可惜我哋拎唔到返去
除咗濕貨之外,隔離仲有乾貨嘅,然後俾我誤打誤撞買咗盒海膽仙貝,因為佢冇得試食,純粹見到佢係海膽就想試吓就買咗盒,拎到返香港先開嚟食,勁好味

我好似冇影到相,所以上網搵返佢個樣嚟俾大家睇吓

大家都買到一袋二袋咁上車
然後就坐返粒幾鐘車返返博多解散

DAY4 待續
笑鬼死 好似都講得通
DAY4 [續]

我哋喺天神落車,見到SHINSHIN喺附近就過去食,去到嘅時候前面都排咗差唔多十個人,E小姐話肚餓想搵其他唔洗點排嘅,因為我唔太餓所以叫佢搵,好啦其實佢搵多兩搵都係照排返  好彩大家食完就起身所以條隊都散得幾快,我哋大概都係等咗半個鐘多少少就入得

話說我哋排緊隊果陣後面有兩個日本女士喺到傾緊計,然後有個日本家庭食完出嚟,一行出嚟嘅時候已經有3,4個小朋友喺到,後面個女士就好驚訝咁同佢個FD講話嘩咁多個小朋友,然後話口未完又走多2個出嚟,個女士個語氣係驚訝得嚟帶點佩服,我一路聽住成件事,覺得好有趣

塊叉燒真係有驚喜,有一種炙燒過嘅味道,意想不到嘅好食
然後坐我哋對面係頭先排我哋後面果兩個女士
見佢哋叫咗一人一碗拉麵再加碟炒飯仲有餃子,同我哋差唔多時間上菜然後佢哋仲快過我哋食曬,我都表示佩服

食完拉麵再去返附近7仔買雪糕做宵夜

桔梗信玄果個又係正嘅,食完真係返唔到轉頭,連哈根大師都比下去,不過唔係到到有得賣,可遇不可求啊

DAY4 完
咁多雪糕
福德稻荷神社冇去到嗰度既千本鳥居?呢個千本鳥居都好出名架喎
住hostel有冰箱先敢買咁多
有呀 其實一落車上完條樓梯右手邊就係 只係我冇影相 淨係行咗一半就要出返去上車
遲來留名,推post
留名
黎緊台灣都有活動玩
DAY5

又係一天遊嘅一日,晨早博多駅集合,呢日個團計埋我哋兩個先得五個人,司機哥哥同其中一個女仔係講普通話,另外有兩個女仔我聽到佢哋都係講廣東話 不過我哋冇交流

一開始就坐返兩粒幾鐘車直去阿蘇火山同草千里,上山果段路九曲十三彎真係坐到頭都暈

司機兼導遊哥哥去到泊好車就帶我哋去望吓一陣食飯嘅地方同埋大概講解吓邊個位有啲咩玩有咩睇咁,然後就解散自己行,夠鐘再去返食飯地方集合

E小姐就話行上山頂先(見到嘅景就係上面果幾張相)
一路行已經勁大風,吹到頭都痛
從來未試過有個感覺覺得要戴返頂帽擋一擋啲風
拿拿聲影幾張相就行返落去,真係唔係幾頂得順啲風

落到去E小姐話想去騎馬,即係成舊水港紙帶你兜個圈五分鐘都唔知有冇,我就唔會玩嘅,都係做返攝影師算

騎完馬就差唔多夠鐘開飯,好有以前喺大學食堂食飯嘅感覺

DAY5 待續
留名
好奇樓主啲一日圑要幾錢?一日600?
自助餐
差唔多 角島同睇紫藤都係六百幾 阿蘇熊本唔洗六百
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞