知唔知點解的士司機 黃 多過 藍?

432 回覆
2742 Like 36 Dislike
我憎的士,去到一個地步,出trip往返機場公司俾錢都堅持搭公共交通,儘量唔比的士賺我啲錢。

我發過一個歴險旅程嘅夢,個夢係咁樣:

有一日圍城,好多野狗叼細佬。當日執到個細佬跳上的士,已掉晒gear,但係情況緊急佢上完PE堂未換衫,着到黑旋風忍者咁。上咗車5分鐘,我同司機講我個細佬好急尿,要搵個地方解決。司機唔出聲,車左我哋去偏僻地方(無去公廁,可能驚有狗)。當仔仔去咗換衫,佢瘋狂問台RB資料,跟住不斷兜路結果我哋安全離開野狗範圍。佢全程冇同我地講過嘢,除咗落車時話$30得啦(我堅持唔得)。

如果今日風平浪靜我又遇上呢位司機,坐短途仲要塞,例如4點由灣仔去中環,佢可能勁PK比好多說話我聽,仲要chok車。但係佢內心係深黃,有情有義。

我仍然唔知藍vs黃嘅比例。
我坐親都黃多
早班冇影響,夜班好大影響
雖然我見到佢地冇邊個唔憎警察

利申:喺香港久唔久都搭的士
有遊行示威應該生意都少左好多
點解會諗到兜路
兜多幾個圈都補唔番啦
我都覺得的士佬好多都黃WO
利申:日日搭的士
的士藍撚到仆街
個個淨係識溫飽論
因為封咗地鐵站啲人就會搭的士
的士佬係咪黃多就唔肯定,但係憎差佬就肯定9成以上
好多退休警買架的士租畀人,間中自己揸搵外快
上星期大隊撤去銅鑼灣
成班路人狗衝搭的士
想搭的士都爭崩頭
的士佬應該執唔少
有客咪又係閪口閪面
上星期返到香港, 機場入大西北成程車吱吱摺摺, 揸撚到頭D咁左cut右切
上次撘紅的,係銅鑼灣上車就開始播願榮光歸香港 播到我落車
呢個真
老豆揸的士
佢話藍既都係得商會既人
其他都黃到仆街
日日聽收音機 分分鐘仲知得多過班後生
上次上的士,佢聽聽下電台講831 ,熄左收音機
搭得少,真係唔敢斷言。 但喺最近幾次搭紅的,的士佬都喺深藍。特別喺有條的士佬自己話住北角,開聲埋聲叫“暴徒”。福建佬,元朗黑社會就話喺社區人士保護社區。

佢話自己生意跌三成,好鬼慘喔。

我懷疑市區的士佬藍多過黃,而且深藍的可能性更大。
的士佬唔係冇黃 不過真係唔多
上次屋企附近黨鐵同巴士站都勁多狗焗搭的士
遇到個黃司機難過中獎
瘋狂搭佢
問名,投訴佢
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞