有冇人覺得3D touch呢個功能其實幾特別?

218 回覆
777 Like 34 Dislike
得意
無知一問

haptic touch 點決定出 menu 定 peek ?
點解我唔明嘅?
Set完 3D禁粒野就會cap到
我粒野一直係個mon度
無3D touch仲有無得preview wts/tg
除非whatsapp整長按變preview,如果唔係應該就冇喇,因為而家嘅whatsapp普通長按係冇反應的,要3D touch嘅中壓先會出preview,而重壓係直接入去個對話,3D touch撳同一個位置可以有四個反應,以lihkg個app為例,第一個係短時間輕壓會直接入post,第二個係長時間輕壓會有option彈出嚟,第三個係中壓會出post preview,第四個係強壓會直接彈入post(作用同短時間輕壓一樣),所以如果佢取消3D touch,最後只會得返短按同長按(其實以programming嘅角度短按都有分press按1、release、短時間按下放手之類,不過呢度都係叫短按就算),
無3D touch仲有無得preview wts/tg

唔好意思,頭先未打完就hang機

除非whatsapp整長按變preview,如果唔係應該就冇喇,因為而家嘅whatsapp普通長按係冇反應的,要3D touch嘅中壓先會出preview,而重壓係直接入去個對話,3D touch撳同一個位置可以有四個反應,以lihkg個app為例,第一個係短時間輕壓會直接入post,第二個係長時間輕壓會有option彈出嚟,第三個係中壓會出post preview,第四個係強壓會直接彈入post(作用同短時間輕壓一樣),所以如果佢取消3D touch,最後只會得返短按同長按兩樣(其實以programming嘅角度短按都有分press按下、release釋放、tap即短時間按下放手之類,不過呢度都係叫短按就算),因為得返短按同長按,而一般短按係用嚟做普通操作,而長按係用嚟for show options用,除非佢冇options,長按就可以設計成show preview用嘅,如果佢本身已經有show options嘅用途,咁就應該bye bye得,除非佢整到變成preview+options,不過我諗一般唔會咁做
特别冇用
好似話可以係設置入面set AssistiveTouch整粒virtual home button出嚟,之後可以校你想用粒掣用嚟做咩
屌那星本身有3d touch果d cut黎做乜
唔知kaiboard之後仲用唔用到
如果升咗上去係咪應該冇得用佢嚟轉app 咁係咪又要用返home button嚟轉app

都係唔升算數
我6s未轉xs之前都係靠3d touch轉app 好好用
平時用開X打字日日都會用到3D touch keyboard移cursor
搞到成日響iPad度打字打到燥,因為無個功能要on99咁用番放大鏡個垃圾方法

我未打算上Pro住,不過第日換機無3D touch會唔知點算好
平時唔想俾人知已讀不回就係靠3D Touch
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞