有冇人覺得3D touch呢個功能其實幾特別?

218 回覆
777 Like 34 Dislike
可以識別到唔同嘅壓力度,有時覺得呢個功能幾好玩,當時一開頭唔識用覺得呢個功能冇咩特別,但識用之後個感覺好正,好似將iphone帶去另一個層次咁,層次感豐富咗,撳大力啲有唔同反應,嗰種「uck」落去個感覺好似會上癮咁 只可惜新iphone已經移除咗呢個功能了

真心正
有得偷睇msg 打機方便
畫畫大細力分出邊啲淺色
keyboard有得highlight字
中力㩒一㩒有更多optional choose
3D touch根本就係近年apple最成功嘅item之一
唔明點解要搣咗佢
6s換11 pro
無左3d touch有種失落感
用緊8仔 一齊即刻買 用到而加
無咗3d touch會唔習慣
而家用緊x打算換xs max算
3d touch搭配taptic engine
狂禁鎖mon 電筒粒制真係好爽
same
不過最近同身邊d人講開先發覺冇乜人知呢個function
其實講起點解我一開始會用到呢個function嘅原因,其實係因為聽人講以前撳得多粒home掣會好易壞,所以見啲人成日裝嗰啲virtual home button,但我就覺得virtual home button呢樣嘢好似冇乜美感,成日show喺個畫面度好樣衰,重要阻住睇嘢,所以用呢個3D touch功能,喺iphone條邊度大大力「uck」落去嚟轉apps,好方便

不過而家iphone X或者以上冇咗home button,好似可以就咁畫幾下就轉到apps,但係唔夠3D touch好玩咁
之前用iPhone 8會用3D touch左右大力掃切換app(但玻璃mon貼會刮手)
仲有就係大力禁keyboard
依家用XR有白色bar左右掃唔受Mon貼影響,keyboard就㩒space bar,所以3D touch對我嚟講真係冇太大用途
我都覺,佢有冇講過點解會cut?
集合唔同人嘅意見:
1.成本
2.重量/厚度
3.iphone x 開始底條bar 同其他手勢操作replace 左好多3d touch 嘅功能 (for 將來加mon 下toich id)
4. 統一唔同iphone ipad 系列(統一冇3d touch)
除左打字放便啲,唔覺特別好用
明明好好用
好似mouse嘅right click咁
冇咗真係差好遠
睇message好方便
其實成件part都幾大件..
cut左會多好多位
但真係覺得呢個功能好重要
最中意用黎截圖
最好係好多app變相有快捷功能,方便好多
3d touch 選中間既字del勁方便,最緊要係ex教我用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞