留意左好耐,香港人拖既gip都好撚貴

280 回覆
209 Like 16 Dislike
技絲
用緊topas 30’同 sport 28’,剩喼都6kg不過真係好好推
點解最大size係topas既 同埋知唔知32寸係咪好多airline都上唔到 定其實唔超重無人理
我都係死窮鬼
但佢真係輕加好拖
實用嘢唔怕買好啲
係日本返嚟坐廉航先會有人度....
所以我一定唔買鋁身喼
同埋可以用個勾⋯
拖喼本身已經好蝗
正常香港人都係backpack
係呀係呀我去澳洲working holiday 1年
去果程都係backpack
你係咪精神病
全世界啲gip淨係賣俾支那人?
Tumi都係商務客多,美國同日本最多,少咗香港人用

Rimowa係好,我前後買過六個,有luggage、有pilot case,覺得越用得殘,越有味道。可惜而家太濫,被大陸人同潮童用到變show off items,無哂品味可言

雖然唔夠方便,但而家最鍾意用嘅係大英祖國嘅Globe Trotter
咁諗就唔夠豪氣
最近諗住買Lojel Cubo
上海北京好多人用topas
鄰近嘅二、三線城市同低端人口先可能多salsa
用開american tourister delsy 同埋samsonite 第一個真係完全比唔上
買cabin size topas,建議買pilot case而唔好買最typical左右開合嘅model。身為兩款嘅用家,真心覺得pilot case user friendly好多
好多middle class management搵唔多,公司俾錢坐j class
唔少做醫生嘅,係坐ey
所以坐j唔一定大支嘢
潮童化之後唔係我杯茶
用緊嘅都係傳統款,個人認為係更經得起時間考驗嘅classic look,過多十年都唔會太柒
我用緊全黑James Bond Edition
可以拎返去London嘅Globe Trotter舖,佢哋會送返廠整。整好佢哋會寄返香港俾你,運費唔貴,印象中都係幾百蚊
globetrotters 真係複古靚同好少人用
自問算係frequent traveler, 只係heathrow見過有人用
個gip用咁多年,污漬,貼紙同d barcode愈貼愈多反而令到個gip越有味道
成日係唔同國家check in地勤同海關都話個gip好靚

有次去大阪比日本學生妹捉住問可唔可以同個gip影相
Globe Trotter真係極少撞,可能其他用家都係離地到接觸唔到

最近同Paul Smith嘅collaboration都幾靚,但就嫌佢配色唔夠classic,過幾年未必鍾意。典型窮撚心態
Paul smith果個..4角配色用返paul smith色真係唔係咁夾....
同Mr potter合作果個反而解決左Globe Trotter大gip一直以黎問題
有D心動想買
對我嚟講,Globe Trotter最唔好嘅地方係兩個轆,而且唔夠smooth。最近佢哋同Gucci合作嘅款就好似用咗四轆,同可以轉方向

我本身就OK Gucci呢個brand嘅,但全隻喼都係monogram,真係不了
GOOGLE完真心好高質
睇埋價錢仲高
用緊無印

唱歌不如唱埋美國國歌
https://lih.kg/1563534
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞