[長文] 整場運動個本質而家先岀現!

474 回覆
1300 Like 4 Dislike
同意
多謝樓主幫我搵返出黎發夢既目標
唔好心急 充實下自己 要讀書既讀書
真係前所未有咁團結同身份認同
講得好!
Stand with Hong Kong
Fight for freedom
其實我覺得認同要有真普選既人可以用612既200萬人做base,但呢200萬人入面有幾多真係有思考到點樣達成五大訴求,達成後既香港主權治權問題,2047問題?如果有諗過下都會發現,香港獨立或者退一步既港人治港高度自治係必然觸及既問題。
高度自治是否就會拒絕中共所有命令?“香港繼繽成為中共白手套但治權完全歸香港”,呢個假設又有無可能成為現實?有真普選後既香港係唔係真係可以選到一個斷言要脫共既特首?呢個特首又會唔會被中共任命?真普選後既立法會可唔可以討論主權問題?到時講港獨講2047香港獨立又可唔可能不被中共干擾?
如果根據中英聯合聲明,2047一國一制,我地呢一代香港人係唔係
又留一條伏線比下一代去同中共打返場交?
有諗過都會發覺香港自身既政治力量係根本不可能,但呢d問題全部都係五大訴求既hinden agenda。
Push
Liberate Hong Kong
支共做左70年都係on99 根本就冇進步過
淨係識得整稻草人 然後威逼你 咁最後咪如支願行去稻草人到囉
之後又扮慘扮可憐
阿門
push
願榮光歸香港
好悲哀,樓主的推論係合理但因為前設係錯,所以推出來的野好大落差

好多香港人同香港人都跌入一個trap,因為大家都相信,政府同管治地兩者的關係,無論手法係民主或極權,方向都係「想國家變得更強」

而香港所謂政府,係不存在呢個方向。中共最終目標係消滅香港,係消滅前拿下所有利益。

只要你明白呢個方向,所有香港政府令人奇怪的管治手法就變得極之合理

所以97後係不存在施政錯誤,錯誤的只有破壞力不足

樓主所做的,就係同一個想殺死你的父母,討論點去考順同埋應該點教育自己般天真

當一日仲係爭取五大訴求,一日都係未覺醒

就算佢比番五大訴求你,下次就有更大鑊比你

香港人而家要做就係「賣港」,將利益送比新主人,希望佢地係香港呢塊只剩下世界金融中心的地方續命當長命atm,唔好比中共呢幾年內殺死生金蛋的母雞
其實好多人因為美國國會講香港人權及民主法案而講返中英聯合聲明,
講港人治港高度自治既合理性係的而且確大過香港獨立無限倍。不過正如你所講既可信性,現在香港政府如果實行“港人治港高度自治”又會有幾多人信?至少我唔撚信。
呢場運動好關鍵既一點係香港主權同治權,係五大訴下既hinden agenda。
只要有思考過五大訴求既真普選係會點樣產生,都會有諗到以現在既香港政府同中共既關係,真普選靠香港自身既政治力量係必定唔會發生。而如果發生左,真普選下既選舉點樣產生一個要求脫共既人出黎比中共任命?淨係講到呢d咁無聊既野已經有好多人無諗過,佢地爭取緊既真普選其實就係會有好多呢d side effect,更強大既洗血打壓種票bilibala,呢d問題既根源就係香港政府已經唔可信。
而如果係咁樣,如果流於要個傀儡政府去回應唔可以答應既五大訴求,而唔係去改變個政府變成可以回應五大訴求,咁真係好撚浪費成場運動。
所以我唔明點解有人係咁話走向衰落,明明就愈來愈清晰
推!
我係咪有問題,睇完呢篇明明並非煽情既理性文我都喊咗
呢兩個月真係好眼淺
up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞