黑警:講英文等於玩野

537 回覆
1401 Like 35 Dislike
well 華人樣一定要講廣東話架?
知唔知咩叫ABC?
on9狗 唔抵得人地出生hk 拎英國pspt
英文官方語言喎,軍政府想修憲?
比份報紙popo睇100個字都讀唔唒啦班垃圾
你又知佢一定識聽唒既
佢地淨係識聽 i u we they is am are er er er er er
This is our freedom to speak which language. Especially HK is still an international metropolis. English is common language.
唔識狗話溝通唔到
本地人一定要講中文架?!
戇撚鳩
點解要亂用N word... 尊重人地尊重自己, 唔好亂搞racist
你覺得係就係啊? 我覺得你老母係死臭雞呀 弱智
仲要大大聲講“一個香港人拎住一本英國passport”,以為咁樣就可以轉移視線?我想講你老闆全家都係英籍啦7頭!
做咩自己無學識要人地都跟你無學識
English is an official language in Hong Kong. How come Yi Jin Dogs don't know such a simple fact? Did they revise the Basic Law? Absolutely no.
下次俾畜逗講法文先
香港法例中英版本有爭議都係以英文版本為準架,毅進仔。

咁又唔係, 其實最後係睇立法原意。

~~~

第1章 《釋義及通則條例》 ── 第10B條
兩種法定語文本條例的釋疑

(1)條例的中文本和英文本同等真確,解釋條例須以此為依據。
(2)條例的兩種真確本所載條文,均推定為具有同等意義。
(3)凡條例的兩種真確本在比較之下,出現意義分歧,而引用通常適用的法例釋義規則亦不能解決,則須在考慮條例的目的和作用後,採用最能兼顧及協調兩文本的意義。
毅進仔係咪連英文都唔識
垃圾
話說發夢比狗搭左入去兩日全程講英文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞