鏗鏘集fact check: 831無死人!3名失蹤已查明!

351 回覆
593 Like 82 Dislike
佢真係好嘔心
黨鐵公開831CCTV就會信,其他咩媒體如果冇當日CCTV作證,講咩都唔會想信。
港台只係根據現有資訊,去陳述返件事,當中資訊有冇人會隱瞞或者講大話沒人知。只係講十個人沒事,唔代表剩係得10個人受傷。而且點解有去瑪嘉烈醫院說法?

一日沒cctv當中發生既細節沒人知

理性處理831消息
https://lih.kg/1545062
PUSH THIS FACK CHECK

集中返其他行動
已經有罪,發佈虛假消息,依d人單機啦仆街
我出post嘅時間 係喺機場所有嘢停飛之後先出架
當時我哋就係要和你飛,目的掂左再be water有咩問題?
嗰陣時大家都唔知道原來機場都可以開波
繼消防處確認,警察公共關係科也同日晚上,回覆當晚在油麻地有十人被捕,當中受傷的三人全部清醒送往廣華醫院治理。

你話冇夾過都冇人信
sorry呀,我錯
有2個咁樣嘅post

見到大量3毛
(太好了,原來冇死人)/(終於知道真相)
其實重點係狗有冇殺人
只係831係有鏡頭下殺人
(觀乎呢兩日咁多被自殺案 我覺得手足極大機會被打死
我之前啲post都非3毛啦
我無放假料,直接copy過黎
係個標題落得衰啲
rthk會唔會比港共維穩埋
邊度有講冇死人?
所以都係要CCTV
警方同消防 提供人數存在差異

根本公開要cctv
佢有話無死到咩?
個理解只係:

太子有十個人傷
七個去左荔枝角
三個(先去左油麻地?)再送廣華

同晚
油麻地有十個人被捕
三個送廣華

問題多多:
1)點解個三個傷者咁特別唔同其他七個一樣去荔枝角?
2)究竟個三個傷者直接由太子 還是經油麻地去廣華?
3)如果經油麻地去廣華,個過程係點?警察嚮太子站放走該三名傷者再讓他們在油麻地被拘捕?
理撚得你 推到有cctv
太子同荔枝角都要
之前大家一直話冇咗三個人可能係已經死咗
rthk話搵得返個三個去左邊..
我咁理解
可能另外搵三個出嚟都唔出奇
其實呢個先係重點,所以點解要cctv
因為要知有幾多人入幾多人走
佢都只係fc果10個人係道,冇講其他人去左邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞