鏗鏘集fact check: 831無死人!3名失蹤已查明!

351 回覆
593 Like 82 Dislike
之前又話「點錯數」
【太子冇死人】消防署 又改口供:「3個人打架,唔計數。」

https://lihkg.com/thread/1548700/page/1
會唔會係新屋領既人
鏗鏘集查到新屋嶺就好了
嘔白泡既人點
其實都仲未有人知
咁大家都係睇證據做人
香港電台算係中立
一直以來都好盡責
我覺得可以信的

不過喺警署入邊發生其他咩事就大家都唔知
死左既人唔需要送院
但點解cctv唔比
what if 唔係果10個人當中有人死, 而係其他人呢?
唔好覺得冇打死=好彩 咁會慣左啲狗施暴
[警世][最終文宣] 喚醒對中共既不信任 聯合世界圍堵#Chinazi
https://lih.kg/1548891

點解係無死?
如係運去油麻地點解唔一早講話運左去
而要用呢啲點錯數咁on9的手法講?
之前唔係話無傷者運去廣華醫院咩? 而家又有人運去?
根本係發現油麻地站再多3位新傷者
我諗其中一個原因係
俾你攞到段CCTV
就係一個黑警暴力既強力証據。。

就算冇死人港鐵應該都唔會俾你拎
(1)2019/9/5: 重複計算 + 傷者不需要服務

消防處昨日(4日)回覆《明報》查詢時表示,當晚初步點算有10名傷者,其後再次點算確認7人需送院,或因傷者曾換位而重複計算,或指揮官再次確認人數時有傷者表示不需救護服務,導致兩次點算結果不同。

(2)2019/9/6: 現場確定太子有10人 + 重複計算

消防處說,有網民因得悉現場救護指揮官當晚曾報告有10名傷者,但隨後更正為7名,揣測消防處不恰當地更改資料。處方重申,事發時站內情況混亂,傷者分散不同位置,該處人員初步點算時可能有重複計算部份傷者。

(3)2019/9/7: 油麻地3人打架 (所以唔計)

消息人士指,由於消防處接報指油麻地該三名男子是打架受傷,故一直未有將其計算在太子地鐵站事件傷者中。
油麻地果3個喺太子冇落過車, 搭返俾黑警襲擊果架地鐵到油麻地站先落車, 太子站count到10個會計埋咩?
我覺得如果有人死嘅話應該會係新屋嶺出現
嘔白泡果個係其中一個?
咁比消防拖走果個冇知覺嘔白泡人士去左邊????????
如果大家信鏗鏘集, 咁唔該諗諗咁耐以嚟流出嘅wtsapp圖/開post聲稱有可靠消息嘅嗰班係乜人, 唔好再花精力去關注啲不可考證嘅謠傳, 推返啲實際行動post唔該
yes
[警世][最終文宣] 喚醒對中共既不信任 聯合世界圍堵#Chinazi
https://lih.kg/1548891

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞