依家重覆緊雨傘時既錯誤

1749 回覆
4948 Like 48 Dislike
希望以後每個連登仔出任何 核彈post, 文宣post嗰陣
都會喺文章底吓加返個行動post

痴撚線,呢條狗乸咁似凱寧bb,飛哂釘都唔知
https://lih.kg/1541335

Fake News Label
https://lih.kg/1545851

依家重覆緊雨傘時既錯誤
https://lih.kg/1545742
其實都明白大家心有不甘見到啲藍絲page鳩噏啲人都信到十足十。不如開返個好似佢哋嗰啲HKG嗰啲,假野就嗰邊出,呢度最好唔好冼大家?
不能同意更多
早排先講過fact check嘅重要性
而家個個冇圖冇片
打兩句聽朋友個老婆個老母講,100%真,第一手資料,已fc之類就當係真
希望大家保持思考
光復香港,時代革命
e排多左好多fake news 大家都抄晒車
屌你老母玩fake news好過癮啊
仲細咩
真,冇需要改
班友想利用Fake news 煽動班港豬出黎遊行
Add oil!
而家接收到資訊第一件事唔係傳左先
而係要fact check先
下下亂咁傳死撚硬
我朋友個親戚個仔見過耶穌,
耶穌同佢講呢個世界冇鬼
「根本fc唔到」
「係咪你見唔到就代表耶穌冇顯靈?」
「又點呀fc撚,你人定狗?」
呢幾句嘢真心萬能,一講完即刻唔洗fc就可以大條道理用肯定句陳述「耶穌已確認呢個世界冇鬼」

只要用呢幾句嘢其實乜鳩都可以當已確認嘅事實咁傳
同意 講左好多次唔好推d未fact heck既消息上熱門
求撚其幾張對話圖 用幾部電話都做到啦
無得正皮,唯有幫推
好似有單義載嘅case咁
明明只係得對話
冇任何實質證據
但前兩三日都有幾個人開post講

有時唔係話唔信
只不過如果有充份證據再開post
未fc但又緊急嘅可以係title度註明 未fc
咁做就好好多
Push
Agger 唔好亂傳 講到口臭嘅fc係乜野大家都識

太子單野要關注 但唔好亂咁講
近排未fc就瘋狂傳嘅news多到仆街
唔好再犯五年前嘅錯
一定要fact check
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞