話說今日我本身落曬訂 book左圍枱食飯

1467 回覆
22017 Like 192 Dislike
隔離嗰圍係咪話咩

成場都冇 你要乜撚嘢 同

算數啦
五大訴求 缺一不可
見到今日好多人好開心,真係心都實。就算柒婆正式撤回送中條例,又有何值得開心?
第一,佢遲啲一樣可以再推同一條例,或其他類似條例。就算唔係佢推,亦可以由第二個特首嚟推。阻得一時,唔阻得一世。
第二,而家已經唔係某一條例的問題,而係整個政制的問題,撤回呢項條例,只係治標不治本,日後必然又有其他惡法,到時又要死其多人先可以阻到惡法?
第三,點解市民要懇求特首,等佢格外施恩回應?如果特首係普選產生,向市民問責,我地就唔使次次付出咁大成本,死傷咁多人,先至得到佢遲遲回應其中一個卑微訴求。明明係市民交稅出高薪養特首,點解特首反而可以目中無民?
所以,真普選先至係真正治本的解決問題方法,有真普選,特首先至會真正向市民問責,到時無論其他乜嘢訴求,包括獨立調查等等,自然都可以水到渠成,直接要求特首替我們辦到。
總結,請大家唔好咁短視!如果冇真普選,無論柒婆答應乜嘢訴求,都係冇意義!但只要有真普選,則無論什麼訴求,又何懼特首不為我們達到?
Nonono
本身香港人市民已經有交稅
有工作 吸引外資 為政府賺錢

政府亦都有責任要去解決都處理市民需要
當中一定包括市民訴求

當然依個比喻一定有d差錯
但只係希望大家可以容易d入口 明解個道理

大家要知道 香港人先係香港嘅主人 而唔係政府
就好似顧客先係主宰酒樓嘅命運 而唔係經理\老板
講真 如果民意真係一面倒既 唔好話五大訴求 你想做乜都得啦

而家情況係好多人偏向我地 但絕對唔係百份百支持

至於點樣決定係咪百份百支持 睇吓有幾多人人肯放低幾多包袱就見到
點解可以咁有創意
拆左間黑店
其實我支持樓主用意 不過我都希望大家睇post可以思考吓 唔好變到藍屍廢老咁
Hi
屌麥美娟老母都得!
五大訴求,缺一不可
一日同我loop一百次
我知 所以我亦都冇講d乜
上面個巴打係惡小小姐
乜唔係西餐廳咩
大家都嬲 明既
其他巴打都好厲害架
d文宣圖
大家share多d出去 唔淨係連登架
缺一不可
乜都有啦
人地都肯幫手 差我地自己!
唔能夠就咁妥協!
犧牲左咁多人 屌你老未正係值碗湯?
餓左三個月整個湯就想打發我地?當我地呢班上帝一樣既客人係咩呀?
四餸一湯,一樣都不能少!
比番四餸一湯我呀
摺左好撚耐
又成日講咩後果自付乜乜乜
我驚冇得食仲多個佢
屌你老母 糖水我都要食撚埋佢先鋸
幾時重整警隊
五大訴求 缺一不可
只係有湯,樓主一齊食飯班人都唔會翻生,點對得住佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞