[鯨大唔係大呀] OUHK鯨大討論區(3)開sem要關心狗二代同學

415 回覆
5 Like 1 Dislike
有冇知resit可以點樣去上堂拎tips
去最後一堂
投左票未啊各位同學
大家有幾多科要retake
Ou係咪有hall? 住勁撚遠
好似係 好似淨係比nds
唔該 同埋想問冇interview 得唔得
頭先online 入唔撚到
比nds好似係傳聞泥 我都係fm 唔識咁多
今年好似有開埋比本地生住hall
想問In完大約幾耐會收到Offer
一星期內
我想問下interactive嗰科top up degree係咪真係勁多programming?諗緊creative art點排choice
sorry 依科新開 答你唔到
你有冇上網睇過依科嘅course structure?
我有啊其實我估都ok嘅,asso都有學java同幾科programming
但另外三科creative arts巴打有咩睇法(出路、師資之類)(除animation)
Creative writing我幾有興趣嘅,平時都好鍾意電影又有寫影評
Advertising就同Pt/ freelance嘅嘢相關,又有興趣
Photography反而驚佢太多單純影相會悶?雖然都有影開😂

糾結緊排choice
creative writing有part係要讀文學嘢,
可能同你想像嘅會有少少出入,
其餘部分都有趣嘅.

Ad相對嚟講喺香港嘅出路會好啲,
而且實用性較高

Photog仲有得讀?
因為聽講改咗名叫Imaging Design & Digital Art,
如果係我搞錯 仲有得讀嘅話,
Photog學嘅嘢比較雜少少,
課程cover得廣嘅 但想學得再深啲要靠你自己問.
依科唔止影相, 拍片 Ad Installation 或者一啲特別啲嘅art form都會接觸到,
我自己覺得幾好玩

(純粹個人感受)
入左Imaging design n digital art想問係咪姐係=舊Photog? 如果係嘅話請問讀呢科有冇啲咩注意事項 今年FM
啱啱睇過course structure,
我見基本上9成course都改咗名,
但個餡有冇換到就唔清楚.

course code前部分會有幾個英文字例如IDDA/ PHOT/ AMVE/ CCA,
係代表個course係屬於邊個programme.
你可以睇番Photog嗰陣啲course有好多都係屬於其他programme,
所以我之前都有講依科cover嘅嘢比較廣.
依家我就咁睇,
感覺係將以前其他programme嘅course改吓內容,
搵多啲關Imaging事嘅部分嚟教.

注意事項
1. 學software要認真啲,
就算畢業唔係做相關行業,
寫落cv都有更高嘅競爭力.

2. 除非係做history類嘅assignment,
如果唔係嘅話唔好俾guidelines限制住,
有特別啲嘅idea不妨同lecturer傾吓.

3. 如果係以靚grade為本嘅就留意吓唔同lecturer嘅喜好再去諗idea方向,
我知咁講好似教壞人咁,
但現實就係咁,
每個人都有佢哋嘅喜好, 好難做到完全公平.

4. ou有時會有啲攝影/設計比賽,
得閒可以參加吓,
當係練吓啲software點用/ 贏咗可以寫落cv又有獎品.

5. 如果唔係為靚grade嘅話,
做一啲自己真係有興趣做嘅主題.
我到依家遺憾嘅係自己冇乜點做過真心真意 發自內心想做嘅作品,
好似成日都係為咗快啲做完又或者係做人哋想我做嘅主題,
連Final Year Project都係咁.

6. 戰友好重要, 好好珍惜.
creative arts唔太適合單打獨鬥嘅人讀,
好多都係group project 有時要通宵拍嘢,
當時覺得辛苦 但過後諗番起會好開心.
我好好彩咁year1就識到好好嘅groupmate,
有時分享吓idea諗吓有咩改進 考試又一齊溫書.
我記得year4有次喺學校studio做嘢兩日冇番屋企 只係食餅頂肚餓,
有個同學靜雞雞嗌咗外賣逼我食 話食餅冇營養,
我嗰吓感動到係咁喊

打字打到手攰, 講住咁多先
謝謝你 明白曬
入咗JSSU71 internet technology,睇過下佢個study plan,好似淨係得Java學...淨係識Java好似唔係好夠咁,想問會唔會有得學其他programming language?
有無tg group?
好冷清
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞