[鯨大唔係大呀] OUHK鯨大討論區(3)開sem要關心狗二代同學

415 回覆
5 Like 1 Dislike
有冇人讀酒店管理?
上Gööp 問會多d人答你
點樣先做到?
用pop3
好似無得咁轉 要報non ju或者jupas先轉到 不過詳情都係打去入學及註冊組到問好啲
但我收唔到封email
好撚想quit 搵ft
yr幾咩科呀
Yr2 photo
好廢
你覺得自己廢喺邊?
theory/冇art sense/唔熟器材/唔熟software?

我覺得依四年係一個好好嘅機會俾自己諗清楚想做咩同埋能力上做到啲咩,
如果我當年dse後直接搵ft嘅話應該都好難搵工 (文職only),
就算搵到都唔一定有好嘅表現.
四年入面我用咗好多時間番pt,
待人接物 了解職場運作 練EQ嗰啲基本上都係喺pt度學番嚟,
你可能話ft一樣train到個人更加適合番工,
但我覺得循序漸進咁嚟冇咁易撞板,
因為人哋對pt嘅要求通常都冇咁高.
(不過可能係我太廢)

仲有你都讀咗一年啦, 錢同時間都用咗,
yr1學到嘅嘢又唔係多,
就咁出嚟做ft嘅話人哋都係當你中學畢業,
同埋依家學費平咗咁多(以前6皮幾一年),
其實真係好抵玩.

yr2應該比較多theory嘅嘢,
到咗yr3就好玩好多,
如果你用得熟啲software嘅話搵番啲media嘅工真係唔難,
要善用photog依科嘅大包圍優勢呀.

我係non ju hd 入嘅
好多都冇再讀上去
自己本身做開野
上堂又要學GE design 野之餘
就算yr3,4好多野hd 都讀過所以想quit 搵ft 儲經驗算
借朋友ac,想問有冇讀sport既朋友
non ju點解唔yr3 entry?
有讀過hd又唔同講法喎,
搵工都易啲

但你又話自己廢?
個degree 好廢好矖時間
Creative 科好難yr3 entry
竟然?! 我識嘅都係yr3 entry
yr12又英文又gen係嘥時間嘅,
但我覺得yr34學嘅嘢都幾多元化 咩都有得玩
ou啲電腦真係世界級垃圾
開個browser都hang機
我Log in唔到學校電腦
JC個邊啲電腦快好多
我都以為自己有問題,成間學校識得果3,4個fd少少嘅朋友

利申: 今年grad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞