[鯨大唔係大呀] OUHK鯨大討論區(3)開sem要關心狗二代同學

415 回覆
5 Like 1 Dislike
好似係比多啲機會你練skills咁
其實聽完都唔太清楚
呢到有無人罷課?
我罷咗2日啦 係諗緊聽日繼唔繼續
因為未返過學 唔知咩環境
轉班會唔會有機會冇左一個課堂組別
冇左個個時間調?
CLS你jupas or non jupas?
係 聽日第一堂lab
巴打grp a定b

我聽佢講話有yr2同yr3去睇住一grp人 然後佢會俾你練多啲
讀緊 CDPD y1 煩緊買電腦問題,最近電腦優惠想買最貴嗰部MacBook pro,但係最近上咗堂好似唔係幾需要電腦,師兄師姐都話唔嗮咁貴都夠做,又話y2 theory 嘅嘢多D,咁我應該點揀?買部平D嘅,遲D有需要再買apple新機,定係照原計畫買pro?原本係計畫買部最新最勁然後用4年幾等工作需要再轉,但係聽人講完又唔想到真係需要硬件配置高級嘅時候自己部嘢又跟唔上。有冇建議講比我聽下
點解唔買最平個部MacBook pro
BBA year1 fm問 點解timetable冇哂global immersion 堂
A
即係讀Photog? 我哋多數用簡寫PHTO嘅

yr1其實真係唔太需要用到Adobe啲software,
好多都係初階嘢嚟

我自己就yr1買咗部air(仲要係11吋),
貪佢夠輕身(同埋最平) 帶番學冇咁辛苦,
部機有時係會行得慢啲 主要係剪片,
但其實學校都有mac機可以用,
有時gp pj要拍長片我就會同gpmate去6樓機鋪一齊剪一齊傾,
至於部機唔夠位嘅問題我覺得買個外置harddisk仲方便.

如果你本身唔係非常熱衷剪片畫圖嗰啲又怕部機攞出攞入太重嘅話都係買番air好喇,
真係到出嚟做嘢有需要先換勁啲啦
接上補充多少少:

有紅點嘅係一定會用到Adobe嘅course,
綠色就Theory為主 用電腦主要都係為寫essay或者將啲相執少少光暗之類,
冇點嘅唔係theory但又唔唔太需要用到Adobe,
藍點嗰科我已經唔記得係讀咩/新course

利申 唔知課程內容有冇改 戴番個頭盔先
有冇ching 知道幾時先會upload 筆記上ole
見上堂有派(但堂已走)但喺ole就空白一片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞