[鯨大唔係大呀] OUHK鯨大討論區(3)開sem要關心狗二代同學

415 回覆
5 Like 1 Dislike
1001又唔開新post

常見問題:
1) 點分正校園同賽馬會校園?
正校園我地叫MC,賽馬會校園叫JC,佢地大約相距兩條街左右。
去MC既話你係何文田廣場落車會近啲,
去JC就俊民苑落車/何文田地鐵站A3出口。
旺角新寶戲院對面個道有兩架小巴都去到OU,都係何廣落會近啲快啲。

搭的士就直接講
(MC)何文田公開大學 牧愛街 近醫療輔助隊個間
(JC)何文田公開大學 忠孝街 近警署個間

2) 幾時有得攞學生證?
9月開左學之後,你可以上MYOUHK Upload你張相,
大約兩個禮拜之後你就可以去攞,通常愈早up愈快有得攞

3) 咩係Reg科?幾時Reg得?我使唔使Reg?
Reg科即係去註冊/揀去要讀咩科,
8月中左右可以上MYOUHK睇Advise on course selection,
開Sem後兩個星期係Add/Drop Period,
你地可以改Add/Drop科/改下你個Timetable。

4) 係咪可以申請locker?
係,9月中左右學校會sd webmail比全校,通知大家可以申請locker。
到時會有一個日子比大家用先到先得既形式,遞form抽籤去揀咩locker。
你填MC就抽MC既locker,填JC就抽JC既locker,每個locker 200蚊。
雖然到時一定會排哂長龍,但最後其實淨返都幾多locker,所以都唔洗太緊張。

暫時淨係諗到呢啲問題,你地有咩想問都可以出聲,
呢道應該大把人會答你

如果你地真係想知OU有咩camp/soc好玩,
建議你地自己search左佢地既facebook/instagram,
睇下佢地有咩活動/搞過咩活動,
再自己諗想玩咩/點玩/點識人/識咩人,唔好人云亦云。

我填好所有野,但唔俾我連線,點搞好
有冇巴絲都諗住唔去induction week
身份填你ID sxxxxx
CA憑證set 未指定

無未指定
咁揀不驗證 我記錯左

連唔到
咁我都幫5到你了....可能你要搵職員問下
或者睇下跟足下面條link睇下又得5得...
http://www.ouhk.edu.hk/~ituwww/wlan/android.pdf
睇過唔得先上黎問
不過唔該晒你

我見ou今日都有罷課集會,百萬大道都見到ou枝旗,但啲新聞報導都係冇提ou
返完第一日已經想quit
唔填學生編號點連
名氣低 係咁架啦
我畫白左姐,依家搞掂了
我想問呢兩日去咗Hackathon既同學仔 個活動悶唔悶 其他做啲咩
其實做啲咩 我見佢10點上到夜晚八點
想問有無休息時間
點解
因為好on9
我覺得佢induction week好on9
year 3入學個個?
我y2都有係啊 5-6去大棠個個鳩野
唔啦係掛....原來你地都要 好彩我year3入學個年唔洗
但今年都要去科學園....
完全聽唔明 做task又跟唔上 懷疑人生中
有冇師兄師姐知道retake既野
我暑假交左表申請要重讀既科目 但係今日收到email唔批
咁我係咪要等下學期再申請過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞