我有一個攝影新產品概念階段想要大家意見

109 回覆
10 Like 5 Dislike
咁點解唔用魔術貼同有彈性口既繩diy
強磁唔輕又易碎, 扣具太大舊

繩或者帶
強架個扣可以參加black diamond啲外鎖行山杖 輕得嚟鎖得好實
反而背帶用磁石有啲難
重又易碎
磁力太強好難抆
太弱又易跌
我想知既係,如果就咁拍係背脊,你地會唔會覺得 型/核突/異相 之類,幻想中會唔會方便左定係鐘意羅個大袋放埋腳架入去,想統計下

去得用腳架既地方可能本身都會揹背囊
如果你個產品係比起本身送嗰個袋只係方便少少
例如唔使開拉鍊
我覺得作用唔大
但其實感覺腳架太輕應該會唔穩?
唔一定後面

咁樣都幾方便
我想知既係,如果就咁拍係背脊,你地會唔會覺得 型/核突/異相 之類,幻想中會唔會方便左定係鐘意羅個大袋放埋腳架入去,想統計下

例如唔使開拉鍊
我覺得作用唔大

揹背囊又拍唔到背脊
拍落背囊,重量集中係拍落去個扣位到,易爛
加塊背板落去增加強度又本末倒置
我成日去日本d山影相,我覺得最令我唔想帶腳的原因都係體積同重量
體積係因為我會hand carry個背包上機,隻腳愈大我放其他野的位愈少
重量雖然話帶得單反係預左重,但上山冇人會想負重磅,尤其冬天得幾度要行幾個鐘,一定係愈輕愈好
外型果d反而唔會介意,去得野外影相仲掛住好唔好睇?

你上山影景唔用腳架?
強架個扣可以參加black diamond啲外鎖行山杖 輕得嚟鎖得好實
反而背帶用磁石有啲難
重又易碎
磁力太強好難抆
太弱又易跌

錯晒

例如唔使開拉鍊
我覺得作用唔大

都錯晒, 係零秒拿出拿入,可以setup係好多地方
陳生真係香港發明家

...
Mph+ball head 仲未有貨?
唔一定後面

咁樣都幾方便

好阻住喎都。。
不過做好應該點set都可以

例如唔使開拉鍊
我覺得作用唔大

揹背囊又拍唔到背脊
拍落背囊,重量集中係拍落去個扣位到,易爛
加塊背板落去增加強度又本末倒置

我個設計唔會既,用非攝影背囊都用到放則邊後面
Mph+ball head 仲未有貨?

呢幾日有,好忙乜都一個人做好彩仲有老婆得閒幫下手處理d後期野,盡快
欣賞你肯創意的熱誠, 但呢啲野就算開發到 Technique 都唔會高好似俾人抄, 我驚你出貨一星期唔夠係TB見大量同款到時嘔血, "磁能線"就係一個好例子, 正版野都未出世, TB已有大量平價款, 所以你要開發野就搵啲難道高啲野黎做, 俾人抄就預左架啦, 但起碼難抄同抄唔到足.
欣賞你肯創意的熱誠, 但呢啲野就算開發到 Technique 都唔會高好似俾人抄, 我驚你出貨一星期唔夠係TB見大量同款到時嘔血, "磁能線"就係一個好例子, 正版野都未出世, TB已有大量平價款, 所以你要開發野就搵啲難道高啲野黎做, 俾人抄就預左架啦, 但起碼難抄同抄唔到足.

都唔太緊要, 賺錢唔係重點,係我覺得有太多唔實用同太貴product, 我想用我技能去做d更好更實用既產品, 所以我能力做到我都試做, 只要有呢班人support到我肯買正板就夠, 我賣銀包都係想多d. 研究經費,係呢樣比較出血
有個脚架同以往既設計都唔同唔講得太多,但做一次實驗要成千蚊,我賣20 個銀包先頂到條數,二來自已一個人攪所以進度好慢
有個脚架同以往既設計都唔同唔講得太多,但做一次實驗要成千蚊,我賣20 個銀包先頂到條數,二來自已一個人攪所以進度好慢

銀包?咩銀包?

銀包?咩銀包?

www.miniorenji.com
我mph個Online Introduction & Instructions放埋一齊都係想多D人睇
呢個先係update 既說明書,不過好似D人買左都唔睇字既..
嗚啊
多謝陳生
我度到新橋喇
今晚真係發夢都識笑
有個腳架同以往既設計都唔同唔講得太多,但做一次實驗要成千蚊,我賣20 個銀包先頂到條數,二來自已一個人攪所以進度好慢

今次我有頭緒喇
約出黎吹下水?
興奮到訓唔著
嗚啊
多謝陳生
我度到新橋喇
今晚真係發夢都識笑

有idea, 再concept, 理論, 實行, 測試,修改,再改再測試, 找廠揾料, 預備mass production中間人中有好多細節, 到做研究個陣你仲識笑先算, 錢 時間 精神 心機 加N次失敗
有個腳架同以往既設計都唔同唔講得太多,但做一次實驗要成千蚊,我賣20 個銀包先頂到條數,二來自已一個人攪所以進度好慢

今次我有頭緒喇
約出黎吹下水?

有咩想攪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞