我有一個攝影新產品概念階段想要大家意見

109 回覆
10 Like 5 Dislike
諗左半年,理論階段,遲遲唔肯動手做研發,因為唔知大多數人會唔會接受到,我唔怕係度講一下,如果你地肯比意見認真討論

等我慢慢打出黎, 比D耐性謝謝
留名
留名偷橋
之前我做既mph, 係方便唔想帶腳架,或某情況,去旅行用既,景點90%有得用又唔會阻人,但係行山呢,唔得.
其實當時好多野同時己經想做,可惜經費之旅問題放棄左,今次我講講呢件野,係比想羅腳架既用,但係又想用起黎方便,可以唔用手或好煩咁放袋袋,令你跑步爬山個腳架都唔會阻住你既工具
而家好多預計問題係理論階段己經解決左,係要問左大家意見先決定開唔開工研發。
大家幻想下,你可以用你鐘意既腳架,唔用手拿,好似忍者放刀咁一下向後就可以拍係背脊,斜咩袋後面條帶咁,要用個時又好似拿刀咁零秒羅出黎用,平時又可以隨意set係任何袋"外面既下面", 一樣一放就得,唔洗對位或任何煩人既動作
大約concept明唔明呢?
之前我做既mph, 係方便唔想帶腳架,或某情況,去旅行用既,景點90%有得用又唔會阻人,但係行山呢,唔得.
其實當時好多野同時己經想做,可惜經費之旅問題放棄左,今次我講講呢件野,係比想羅腳架既用,但係又想用起黎方便,可以唔用手或好煩咁放袋袋,令你跑步爬山個腳架都唔會阻住你既工具

我成日都覺得腳架太重太阻住個袋 但係上山影夜景冇得唔拎

你只要有一個放得洛相機既斜咩袋仔就可以用, 就算無袋都有可能達成,不過無袋都可以用腳架個袋,只不過無咁方便
利用磁石?

其實腳架最唔方便係重同大舊,有無辦法可以令腳架做到輕,細,同穩?
利用磁石?

其實腳架最唔方便係重同大舊,有無辦法可以令腳架做到輕,細,同穩?

類似,但係結構上有好多野要處理,呢樣唔講得太多,腳架貴個D己經好好,再進化都幾難,而家都係得炭纖,無其他物料岩用,最主要係D扣位太重
我想知既係,如果就咁拍係背脊,你地會唔會覺得 型/核突/異相 之類,幻想中會唔會方便左定係鐘意羅個大袋放埋腳架入去,想統計下
peak design capture 咁?
即係件野可快速把腳架固定起斜咩袋條帶度?
淨拎腳架,唔洗揹袋咩

nono

講開又講,而家所有腳架都係拉出左鎖死,我己經有一個永遠唔需要lock又實既方法, 講完就算,要攪都有排諗
即係件野可快速把腳架固定起斜咩袋條帶度?

係,或者袋下面,住何地方,腳架掛牆都得,理論上
淨拎腳架,唔洗揹袋咩

就係唔洗用大袋又唔洗用手拎腳架仲方便活動

peak design唔係唔好不過parts太多,我覺得越多parts就越易壞我會做到最簡單設計
如果掛背囊,其實兩個登山勾已經好穩

反而用磁石掛背囊又幾正
如果掛背囊,其實兩個登山勾已經好穩

反而用磁石掛背囊又幾正

係掛脚架係個背囊或任何袋任何位置
我就係嫌腳架袋柒,但又無得唔用。你意思係咪,就算本身個背囊無位放腳架,都可以用你呢個配件將腳架同背囊合體?
我就係嫌腳架袋柒,但又無得唔用。你意思係咪,就算本身個背囊無位放腳架,都可以用你呢個配件將腳架同背囊合體?

對,好似忍者咁型,一手拿起脚架向後一拍(放劍咁) 就得, 唔鐘意拍係任何袋下方或前後又得

對,好似忍者咁型,一手拿起脚架向後一拍(放劍咁) 就得, 唔鐘意拍係任何袋下方或前後又得

呢個idea係我睇walking dead諗到,因為研究緊個黑妹點放劍係後面,正常應該拿唔到劍出黎,支劍咁長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞