我有一個攝影新產品概念階段想要大家意見

109 回覆
10 Like 5 Dislike
我想知既係,如果就咁拍係背脊,你地會唔會覺得 型/核突/異相 之類,幻想中會唔會方便左定係鐘意羅個大袋放埋腳架入去,想統計下

除非個配件好異相啦
既然個腳架可扣起條帶/個袋度,個配件會唔會整埋個功能係set好腳架後可以將個袋勾起個腳架度,因為有啲腳架無勾。
忍咩者 我諗起美國隊長
我覺得如果扣得好穩係無問題
大把相機袋都係就咁掛個腳架響出面架啦
我就係嫌腳架袋柒,但又無得唔用。你意思係咪,就算本身個背囊無位放腳架,都可以用你呢個配件將腳架同背囊合體?

對,好似忍者咁型,一手拿起脚架向後一拍(放劍咁) 就得, 唔鐘意拍係任何袋下方或前後又得

呢個idea係我睇walking dead諗到,因為研究緊個黑妹點放劍係後面,正常應該拿唔到劍出黎,支劍咁長

咁其實就咁想像,理論上要考慮嘅只係個袋,多咗個腳架咋嘛?咁本身表囊擺枝腳都唔會有做型問題啦。

唯一要考慮嘅係,你個配件有幾大舊?只係裝喺腳架身上,本身唔會大過腳架——即係唔細心/就算細心睇,都未必見到個配件。咁好理想,只會將腳架同個表囊增值。

但如果唔係嘅,件配件好顯眼之餘,仲要破壞本身表囊或者腳架嘅觀感嘅話⋯⋯咁可能就有啲危機啦。
忍咩者 我諗起美國隊長

都係個句啦
我就係嫌腳架袋柒,但又無得唔用。你意思係咪,就算本身個背囊無位放腳架,都可以用你呢個配件將腳架同背囊合體?

對,好似忍者咁型,一手拿起脚架向後一拍(放劍咁) 就得, 唔鐘意拍係任何袋下方或前後又得

呢個idea係我睇walking dead諗到,因為研究緊個黑妹點放劍係後面,正常應該拿唔到劍出黎,支劍咁長

咁其實就咁想像,理論上要考慮嘅只係個袋,多咗個腳架咋嘛?咁本身表囊擺枝腳都唔會有做型問題啦。

唯一要考慮嘅係,你個配件有幾大舊?只係裝喺腳架身上,本身唔會大過腳架——即係唔細心/就算細心睇,都未必見到個配件。咁好理想,只會將腳架同個表囊增值。

但如果唔係嘅,件配件好顯眼之餘,仲要破壞本身表囊或者腳架嘅觀感嘅話⋯⋯咁可能就有啲危機啦。

細到唔多覺最好, 設計外觀方便可以放心

細到唔多覺最好, 設計外觀方便可以放心

咁就咁睇初步概念,可以一戰。
有興趣

屌你笑左
我成日去日本d山影相,我覺得最令我唔想帶腳的原因都係體積同重量
體積係因為我會hand carry個背包上機,隻腳愈大我放其他野的位愈少
重量雖然話帶得單反係預左重,但上山冇人會想負重磅,尤其冬天得幾度要行幾個鐘,一定係愈輕愈好
外型果d反而唔會介意,去得野外影相仲掛住好唔好睇?

多謝多謝,你地越多人既意見對我越有幫助
有興趣
但可唔可以固定到腳架點擺(打橫/打直)
好多時腳架太長 打橫放會打中左右隔離
陳生真係香港發明家
其實呢個配件不限腳架使用呀嘛?其實係可以用嚟擴充個背囊嘅配件嚟?

另外,呢個配件會否永久性改變咗個背囊同腳架?即係「安裝」過程使唔使暴力改裝?唔用呢個配件時,係咪可以還原個背囊同腳架?
我比較想知到底點樣可以黐住個成kg重嘅腳架
賣相應該唔係重點 方唔方便同埋重量先係最大考慮要素
聽落幾有創意 本人決定注資一舊水
我成日去日本d山影相,我覺得最令我唔想帶腳的原因都係體積同重量
體積係因為我會hand carry個背包上機,隻腳愈大我放其他野的位愈少
重量雖然話帶得單反係預左重,但上山冇人會想負重磅,尤其冬天得幾度要行幾個鐘,一定係愈輕愈好
外型果d反而唔會介意,去得野外影相仲掛住好唔好睇?

腳架可以hand carry到咩
好耐之前起kickstarter見過一個backpack
又係可以好似拔劍收劍咁隨手痴個滑板上去個backpack度
應該同你個concept一樣
好耐之前起kickstarter見過一個backpack
又係可以好似拔劍收劍咁隨手痴個滑板上去個backpack度
應該同你個concept一樣

係喎,不過我想做到任可人可以用任何脚架任何袋組合
又係要細同輕
咁點解唔用魔術貼同有彈性口既繩diy
強磁唔輕又易碎, 扣具太大舊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞