[文長] 中美貿易戰轉捩點已到

94 回覆
23 Like 167 Dislike
到底支爆係咪自己人吹出黎打飛機
同大陸官媒睇法一樣
高人
我地普通人係唔會食草的
坦白講支爆要爆好大真係好難 唔好睇少中共嘅控制力
另以經濟論 大陸嘅製造業成條產業鏈 供應鏈都好完備 短時間的而且確無咩地方可以取代到 所以侵都只可以不斷加強壓力逼美企走 企美企之外仍然有其他外企
大陸唔會核爆 但各行業嘅爆雷會越見頻繁 始終大陸好多所謂實業都係包裝左嘅金融產品 近如最近嘅長租公寓爆雷 而外資流出會越黎越多 咁嘅情況中共都只可以俾佢陰住陰住衰 慢慢等平民接受而唔係令佢地覺得會一夜回到解放前就夠
黎緊呢星期有美國7月耐用品訂單數據中國製造業PMI指數公布 可以多留意下相關數字
有貨係手嘅朋友真係要平衡下倉位 本來我都以為八月底可以稍為平靜下
我以為你係石鏡泉
各位冷静d唔好一見到頭幾段就覺得我係buy中國贏
我只係講以關稅作為手段打既貿易戰應該會好快完結 我尾段已經講明呢件事係會漫長咁打唔係一年半載就完 而協議亦只會係階段性

美國要出既招當然仲有好多 佢仲可以限制埋其他國家唔可以出口核心技術中國 cancel中國進入msci
唔比中國企業同任何美國銀行往來等
科技同金融手段仲有大把招數可以出
但大家亦唔可以忽略今次同以往唔同既係
美國息口只有2.5厘就已經宣佈減息
先不論trump緊唔緊張大選

美國進入嚴重衰退 債務違約既機會越黎越大 呢場鬥爭邊個可以為搞死對方負上更沉重既代價? 單純討論管治 獨裁主義比民主更有效率 美國呢幾十年黎都出現好多政棍為利益不斷將債務疊上去推動經濟 最近想推100yr美債市場已經唔buy現行既金融制度仲可以玩幾耐?
[新戰線]Set deadline比唔同既香港明星要佢地就五大訴求表態
https://lih.kg/1506516
屌你真係唔撚識架喎
關稅既作用係的乜,Trump都已經打晒開口牌啦。
第二段,你一開頭就講美國無招出,依家又出黎自打嘴巴?
最後,100年美債係打算用黎調整風險胃納,唔buy咪唔出,以前都試過啦
應該咁講 你有招都唔可以短期係咁出係咁出 中美兩個經濟體系太緊密 雙方出招都係會傷到自己 佢地諗野唔同你地 下下都要攬炒 可以既話最好當然係做到對方死而自己都有命 我表達美國沒招出純粹係以關稅手段
邊個係莊邊個係閒分清楚未
輸死你呀
我又唔係財演 我打呢篇野之前都預好多人屌 要我討好佢地出文? 我沒錢收 點解要咁做 不過係呢個moment客觀討論係難既
點解會上到熱門?

中國擁有所有八奇 想輸都難
第十一屆陸家嘴論壇(2019)今日開幕,本次論壇的主題為「加快國際金融中心建設,推動經濟高質量發展」。國務院副總理劉鶴髮表演講時指出,精準拆彈時要防止跨市場、跨區域市場的風險傳染。劉鶴表示,要積極實施好金融調控,加強貨幣政策、宏觀審慎政策、微觀審慎監管的協調配合。劉鶴強調,金融機構要防止順週期的效應和預期帶來的收縮效應,這種收縮對金融機構而言是有風險的。

拆彈專家!
--------------------------------------------
你吔屎啦,你有高見咪講囉,有道理自然有人聽。
from twitter Andrew:
目前95%的投資級債券收益率來自美國,非美國
投資級債券平均收益率-3bps,史上首次轉負;——殭屍軍團正包圍山巔之城
咁小市民可以點做
等死
冇數據去support你自己講既野,感覺好似係人民日報cop出黎咁
條友以為連登係藍絲page咩
連登仔會思考架
唔俾軍艦黎香港呢個真係冇聽過
咁撚臭串嘅咩而家
貿易逆差額變化你google已經睇到 treasury yield curved U trun對經濟影響全部都有資料
我呢個post係開落財經台 有共識既資料我以為唔洗貼 你要睇我可以一陣google比你
依家支那開始食狗,可以食三年
支那實頂到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞