[文長] 中美貿易戰轉捩點已到

94 回覆
23 Like 167 Dislike
研究下先,會唔會最後美國慘勝但經濟回復慢,中國慘敗但經濟回復得快呢 ?
中國唔會慘敗, 但會好耐先回復到
得連登仔信美國會贏
日本人強過支那人一樣中美國計自我收皮

一個地球主力硬貨幣,一個歡樂天地代幣.....

就算支幣而家同日元一樣地位。你睇下日本例子就知未來會發生乜事

ok?

ps 樓上d沈門36清大人唔响到就走晒出黎吠 快L D縮返入狗隆圍爐
睇黎你都好驚,入左好多蟹貨牙,傻仔
樓主係咪聽得太多沈大師
【貿易開戰】特朗普:中國致電美方冀重新談判,料兩國可達成協議 http://www.etnet.com.hk/www/tc/news/categorized_news_detail.php?category=latest&newsid=ETN290826246
侵侵話比非洲居人食
善用不回文
Btw 同志 proofread下先啦
答應五大訴求,美國即刻少咗彈藥
由頭到尾林鄭先係最大漢奸
支共話要加收美帝750億美元貨值的關稅, 好似好勁咁, 但前提係支共究竟有冇買過佢口講呢750億美元美國貨呢?

打從貿易戰開始, 支共為了表態, 報復, 到後期玩到缺乏美金外滙, 已減少許多美國進口, 你真係以為到咗今日嗰所謂750億美元美國進口仲存在嗎?

自從美帝加支共關稅起, 外資不斷將原先從支那出口的產品連同生產線一併搬到第三國, 當中以越南, 印度同墨西哥最為受惠, 實情係支共出口外向形賺取外滙的經濟體系大受打擊, 外滙收入及外資流入大幅下降, 唯有靠向香港銀行體系勁借境外短期貸款嚟充外資流入嚟補血, 外資撤出導至中下階層失業率大升兼稅收大跌, 甚至資金鏈也出現斷裂危機, 玩到連豬肉都要配給了, 好快支共就要窮到吃草就真.

而美帝加關稅咁耐, 近2年來美帝經濟表現一直係出符預期咁好, 通漲持續維持係低水平, 所謂增加的關稅成本對於美國工業及消費者來說根本係九牛一毛嚟, 何來美國底牌已浮現之說? 更何況美帝打完貿易戰牌, 仲有金融戰牌未出手, 金融戰先係真正殺著核彈.

反而係支共已將手上的牌打光了, 一邊還有西環+7婆豬隊友助攻幫佢火燒後欄, 而家要靠打嘴炮充大頭, 都唔知可以呃到邊個?

貿易戰玩到今時今日, 經過咁多次支共反口覆舌不守信諾, 你仲真心以為美帝真係相信會同支共有deal?  玩咗咁耐嘅結果, 係美帝發現原來唔俾生意支共做對美國經濟冇大影響, 同埋醒覺支共入咗WTO後吹咗十幾年, 所謂由13億人吹到14億人的支那市場一直係個泡影嚟, 咁對美帝嚟講真係冇咗支共, 甚至將支共一腳踢出國際貿易及金融體系, 對美帝原來係完全有利無害.

樓主講得啱, 轉捩點已到了, 大家快D all in USD保身家, 買定花生等睇港爆+支爆
睇下今日港股高開2xx點 收市跌到升2x.x點
hi
咁你點睇以家真係簽
支共今次輸到PK,2年要買2000億美元,最快要2020年底美國大選完後先有可能減關稅,只要支共唔遵守協議買唔夠數,美國都可以再加關稅,而支共只能退出不得報復

對支共嚟講呢個邊係協議,乜Q著數都攞唔到,直頭係戰敗投降條款

而家支共最大問題係邊到有咁多美金去買2000億美元美國貨,估佢又係嚟香港撳機度水
條約寫到明買貨原則係以價為優先 即係如果美國賣貴貨 佢可以唔買 以一個糧食入口國黎睇2000 億係多 但點會食唔到 食唔到就唔會deal 反而美國農產品如果比佢谷大左個供應 到時傾唔掂一縮需求就麻撚煩

根本呢個協議對美國以往簽開既不公平協議黎講 簡直係笑話 你唔好同我講今次美國係大賺

歷史上Bretton Woods system ,Plaza accord,拉攏沙特 要求石油結算用美元 全部都係令美國成為金融強國既強力部署
今次買下野就撒關稅 你班友就打撚晒飛機 美國唔急洗撚要簽咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞