今日同淺藍阿爸講封港鐵,發現一樣野

177 回覆
1105 Like 7 Dislike
佢不嬲都藍,成日話好想見到解放軍落黎,又係咁問點解唔出水砲車想睇下點樣射人。但唔多講佢,佢唔係重點。

睇新聞見到有市民投訴點解封站無車坐,佢話:「 咪因為你地囉,成日投訴, 搞亂曬成個香港 你地就安樂,乜野都話係政府唔岩,宜家呀....(下删一千字)」
當然我又係解釋返依個決定有幾唔合理,再見到班老野圍港台打記者,佢又收晒聲,轉埋台新聞都唔再睇。

重點: 原來佢係真正分唔到當我地嗌口號「黑警」或者「林鄭可恥」,我地反既唔係「政府」,而係將「政府」依個本身係利民既工具轉化成打壓工具既幕後黑手。我阿爸真心以為我地係反政府,無政府就開心,世界大亂係我地目標。

將依個諗法推去講警察就更加明顯,藍絲話撐警維持治安,話我地衝擊警察係暴徒。但我真正反既係利用「警察」依個幫助市民除暴安良既工具,扭曲成個人擋箭牌。

因為依個意識形態上既分野,「出黎示威就係搞搞震既暴徒」依句話入晒腦唔會想再仔細分析不同既資訊而盲目跟尾,無可厚非阿爺玩依D玩到得到成個國家係玩到出神入化既。

又見有兄弟話同家人大鬧一場,我地應該黎一個個人化文宣, 矯正佢哋嘅偏見

其實我支持_________架,佢既原意係造福市民為香港好,你唔係以爲我咁都要反呀?
但我反抗緊既係利用_________黎欺壓其他人既自由同權益以達致個人利益既人,結果佢搞臭左_______個名為咩? 為左佢個人一己私利同迫你唔出聲/唔敢出聲咋,你睇我地其實方向相同,應該一齊支持_______,一齊反抗依個「幕後黑手」唔可以比香港黑落去!

結果好多野都可以放入去

其實我支持港鐵/國泰/TVB架,佢既原意係造福市民為香港好,你唔係以爲我咁都要反呀?
但我反抗緊既係利用港鐵/國泰/TVB黎欺壓其他人既自由同權益以達致個人利益既人,結果佢搞臭左港鐵/國泰/TVB個名為咩? 為左佢個人一己私利同迫你唔出聲/唔敢出聲咋,你睇我地其實方向相同,應該一齊支持港鐵/國泰/TVB,一齊反抗依個「幕後黑手」,唔可以再比香港黑落去!
啱,我都覺得要代入佢地咁去諗野,一咪同佢地嘈唔會改變到佢地諗法
一味
好好既入手方法
On9 咁講反而我唔明
一段垃圾無養份文字又長
齊來填充
個腦係點運作先會咁on9
代入唔到
算吧啦
講得啱
真心咁難明
我明喎

所以推
如果佢問「達致個人利益既人」係邊個,你點答?
即係
深入了解佢覺得示威者係搞事分子嘅原因,由呢啲佢誤會嘅原因入手,糾正佢嘅諗法
屌鳩佢廢老/無知/自私,鬧交,冷戰
唔好睇小自己嘅力量,每人勸掂到自己兩老嘅話,咁都多好多支持我地嘅人
比你勸到你屋企個廢老,佢地會做d咩?就算佢地唔支持,佢地一樣只係識坐係屋企鳩up,冇任何作用
佢地之間茶餘飯後吹水會講呢啲,而且好易人云亦云,一個開始講支持示威可能冇用,愈黎愈多人支持會帶到風向
Push
留名 聽日試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞