【請教】穩定144 FPS 及GPU 使用率問題

105 回覆
2 Like 0 Dislike
打機 預60fps 一張2080ti都夠
成部機 15k應該落到樓
15K砌部去打機 有幾多個做到呀
仲有個4K moon呢?

打機果D render出黎既3D
個升幅無睇片拍片真實野咁大架

電腦打 24-27" 視距2-3尺
1080 2K 4K 講真差得幾遠呀?

55"+ 電視 視距5尺+
咁個分別就好明顯啦
腦場sell屎?乜都要頂要貴
硬件 軟件都跟上自然會換嫁啦
窮咪窮玩 冇乜所謂
你自己要求低ja
24-27吋其實都差好遠
我本身24吋1080p升去24/27吋4k 清好多
game 既4k效果我覺得唔會輸比影片喎
sell屎仔
乜都鳩推最貴最食錢 唔岩又鬧人
層壓式吹蕭
15k+mon 3k
門檻20k都唔駛
其實不是天價 有心玩實會俾得出
普通一部中階電腦都6-7K喇
一部iphone xs mas都1皮喇
同埋15k既電腦打到機之餘都仲做到其他野架嘛
我學生就話窮玩姐 正常有做野
儲返幾個月錢就可以出部機玩4-5年喇
4K打機建議你睇下實物先 都幾大分別
我宜家pc用完4K打機覺得部switch好濛
ps4 pro都仲好少少
我有PS4 pro 同 4K 電視既
但我唔會投資搞 2080 + 4K 24" 雙moon
唔係乜都鳩推最貴最食錢
係你話高resolution冇分別姐
你係咪仲用緊720P mon仲用得好滿意先 係我冇野講
幾時話過冇分別
高解像度除左俾視力正常既人遠睇唔起格
仲有咩用 睇AV都冇咁高像素

D sell屎仔真係理解力有問題仲要開分身鳩推買頂配
Ps4 pro個4k唔係真4K
係通過唔同技術渲染出黎既假4k
令人睇落似4K
但係Pc 4K係原生Pc 4k同ps4 pro嗰種4K好大分別
所以Ps4 pro 4k gaming唔可以拎黎作準
真4K gaming個效果係好靚
如果你鍾意打機係幾值得投資
你自己一個同現實脫節
講個事實你聽 就話其他人就全部都係分身
你都幾有被迫害妄想症既可能
得喇 你睇返你既AV喇
兩個aio 真係唔好睇,不如自組水
ps4 pro好似有d獨佔game有native 4k?

btw ps5應該係真4k console 時代
真。4K 30fps
console 30fps都慣架啦
sony話有8k㗎
我就留個靚名睇下
8k影片我就信
我都想 冇錢 自組水成部成本更加重皮
我都砌左一段時間 應該都唔會郁佢了
亞叔應該誤會咗我。我打字仲未做到手寫寫我心,可能有表達得唔好,詞不達意。試吓解釋。

我都係由細玩RTS 玩到大,Dune2000 己經開始冇離開過RTS,計落可能同你差唔多。
【-賴micro唔好 你一係換過隻mouse 一係換過隻手】微控係重要,但我冇講過FPS 低會搞到我micro 唔好,如果有請cap 出黎,我認錯。
【-144你係觀感上玩得爽啲架喳】我玩Warcraft 3 由60 上到144 Hz 後唔止係觀感上爽D,係實際上操作都好D,因為落所有嘢都順咗。
當然,我唔會話你講法錯,唔同RTS GAME操作同玩法都唔同,可能你玩果隻,即便30 FPS 都唔會影響到你MICRO,之前的講法,只係講我感受。
【果啲gaming 廣告成日洗人腦 買個RGB keyboard好似買到技術咁】呢句雖然唔係講我,不過我認同,但我想借個比喻分享一下。
就如你睇電影用VCD 同 4k Blu-ray,你唔會覺得睇Blu-ray 梁朝偉演技好咗一樣道理。但我想表達嘅係,當你睇電影果陣,如果有好的周邊設備,例如7.1 環迴立體聲,舒服sofa,靚電視等等,絕對可以令你更享受睇電影之過程。

我打機洗錢買嘢目的,只係令我可以更享受打機的過程同樂趣,技術只可以靠自己,但不否,適合的硬件可以令人更加得心應手。

亞叔既然鍾情於RTS , 有冇興趣一齊打Warcraft 3?
不了
最後認真玩果隻係StarCraft II Lotv同Company of Heroes 2
而家好少店
我Starcraft II都搞得店 你都應該得

人大左無以前咁好反應
再玩RTS都係玩下電腦主線 或者 non-competitive既算
重製既AOE1同AOC都OK既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞