【請教】穩定144 FPS 及GPU 使用率問題

105 回覆
2 Like 0 Dislike
電腦硬件如下
i5 7500
GTX 1060
8 x 2 GB 2133 MHz RAM
450W 火牛
電腦知識極低,Afterburner 都係最近先用,如有錯漏請告知。

小弟玩Warcraft 3,想穩定行144 FPS,但每當後期畫面開始多兵,FPS 會跌到90 左右。
開Afterburner 睇,CPU 同 GPU 都使用率都低於50%
其中一個疑惑唔知點解CPU2 USAGE 會特別高D。

開POST 前已Google 過,搵唔到頭緒,己調教電源效力至最大使用,設定較高優先使用權限。
3D 管理設定試過調教最佳效能,及最佳品質兩個極端,兩種設定分別只有GPU 使用率+ / - 10% 左右。對FPS 冇乜影響。

想請教各位高手,如果我部電腦想穩定行144 FPS 有冇可能? 或者行唔到穩定144 FPS 問題出於邊度?要升級乜嘢?
感激不盡。

war3要144做咩
TOD 教以前ver. 點樣可以解除FPS 限制,以前FIX 死上限係60。
最新ver. 己經可以手動調教FPS 上限,先謝謝分享。
認真?
RTS GAME 好多微控,高FPS 極之有用。
淨係用黎玩小遊戲
如果CPU / GPU / RAM 都扯盡,FPS 跌我明白。
但如果以上運作都低於50%,FPS 都係跌,想知道原因。
一齊打正規
場主部機出唔切自己電腦咪唔會咁高
等新war3喇
144hz玩信長開魔水極有用
上年已訂
WIN10 高效能有冇較
有,Google 教Game 優化都做哂。
上Reddit 睇過類似問題,雖然冇人有答案,不過有人推測可能係舊GAME 優化唔好,仲有網路問題等等。
一張地圖仔就算喇 多兵/多怪就drop fps好常見
等新war3出 再追144喇
正正就係諗住重鑄版就出,想升級。
見FPS 跌,一開始以為部機唔夠勁,之後發現來CPU 同GPU 都用唔盡,好奇點解會咁?
舊game用唔盡4核好正常 要靠頻率推, k u價值就係呢到
不過你試咗新war3先 睇下咩環境
假如Blizzard 唔走數,仲有幾個月就有得玩。
不過依家Beta 版都冇聲氣,有D 驚,佢D Game延期延到出哂名。

原本都計劃全套機連Mon 升級,我個Mon 得1080,新版本支援4k。

不過唔知咩規格電腦先行到4k 144Hz。
ram問題,請升級
唔夠快?

打機最好要幾多MHz?
4K 144暫時冇卡推到
部份有support sli 既game
先可以2080 ti sli推郁4k 144
唔知新war3大唔大食
如果去到total war 三國咁又大食又唔support sli就冇得玩
有錢都玩唔到144
RTS game行4k 不過得返60 FPS 冇意思。

冇得升級又可以慳返D 錢。
個moon 係咪144 ,係就可能關粒垃圾7500事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞