【請教】穩定144 FPS 及GPU 使用率問題

105 回覆
2 Like 0 Dislike
144 1080 mon
呢個CASE係 RAM 同 CPU
WAR 3呢類舊GAME要單核夠高GHZ同RAM夠快先推得高FPS
如果你塊係Z板 可以換RAM到3200試下先
多謝西人教英文。

唉,B150M 底板,如果換RAM 同CPU ,要連底板換,想放棄。

部機三年前砌,諗住平平地己經可以順推一隻十幾年舊GAME,真係太天真。
其實90 FPS都玩得好順啦
要求高就真係唯有洗多D錢
自己電腦處理都要場主有咁多訊息send過黎
換咩春都冇用
兵多會卡fps唔單單係動畫問題
佢斷斷下咁send同好順咁狂炸 使用率差天共地
仲有好多自創圖背後都冇清到死左既單位運算 玩到越後越LAG
咁要叫OP 開單機試下啦
佔用冇必要資源又退唔到出黎 效益越黎越低
所以dota個D 為左解決E個問題自己重新整一隻新既解決資源佔用效率問題
果d data咪全部塞哂係ram度
ram 同 cpu之間cycle data夠快係可以無視呢點
再加上War 3呢 d n年前既game
唔係張圖爛到飛起 正常玩根本唔會食得多
影響資源效率最多係隻game點寫
硬件快極都係咁上下
100單位loop1千萬次要搞10秒同100單位loop1千萬次1秒使用率同資源運用都差好遠
佢唔更新好難有明顯改善
我打天梯4vs4隨機,冇場主開,如果當中有一個人電腦差都會攬炒?係咪咁意思?
呢個試過,痴線。
自訂守城戰圖,守到後期FPS 係30。越打越LAG。

仲要隻game係共享資訊 佢爆100%CPU斷都一齊卡住
玩咗咁多年,以上資訊依家先知。

多謝你。
咪就係而家程式無得optimize既情況底下
只能夠用硬件去堆高每秒能夠運算既數據囉
穩定問題多都cpu
高FPS 食卡,高hz 食U
我相信換咗粒U 會好好多
7500 個人經驗,推唔盡1060
個瓶頸位換完都冇可能全場144
真係要試下先知
不過我手上無頂SPEC 機去行來試
我早兩日更新左個driver 之後都有同樣問題
你拎5-6萬咪行到 淨係主機
目標都係訂喺2k 144Hz。

4k 144Hz 用RTX 2080super 都唔知有冇希望。

遲D等 3080super 4080super 5060...... 推4k,到時同我個孫一齊玩,諗起都興奮。
我都係2k144 你可以參考下我個部
CPU:Intel® Core™ i9-9900K
Motherboard:ASUS ROG STRIX Z390-F GAMING ATX
RAM:Corsair VENGEANCE® RGB PRO 16GB (4x 8GB) DDR4 DRAM 3200MHz C16 Memory Kit — Black
Display card:MSI sea hawk 2080 ti 11GB
HDD:Toshiba DT01ACA200 2TB 7200rpm 3.5
SSD:Samsung 970 EVO Series 500GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
Power Supply:Corsair RMx Series™ RM750x-2 750W Fully-Modular (2018 Edition)
Water Cooling:Corsair Hydro Series™ H150i PRO RGB 360mm Liquid CPU Cooler
Case:define r6

mon: asus pg279q

窮撚的我好葡萄,如果我咁砌機法,唔知會唔會變【打機窮三代】。
一定冇
4k宜家仲未係主流 何況4k 144
2080s 推4K 60都唔係隻隻game得
利申用緊2080推4k 60
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞