一人一首eason最垃圾既歌

210 回覆
7 Like 87 Dislike
世界大戰既歌 不來也不去 又來了

明明係神一樣既詞
9成都係講歌詞
究竟香港有幾多人識聽歌

咪係
唔怪得香港樂壇會慢慢沒落 根本一首歌嘅曲係好重要
你睇kpop jpop同英文歌個啲點解可以hit到去世界各地?
唔通你估係佢地啲詞填得靚同好多人識睇日韓英文咩
梗係首曲夠好同旋律易上腦先可以hit得起啦
淨係睇詞只會令cantonpop局限係識廣東話嘅人先會聽
根本曲詞都好撚重要

kpop jpop同英文歌係好歌?
旋律易上腦係好歌?

咁詞填得好就係好歌

無人咁講過
但你既判斷準則好明顯係Hit唔Hit得起,
咁樣仲好意思話人唔識聽歌
melody 同 lyric 都緊要 , 我係覺得 只怕使 格硬唱到 支趴屎 係鳩填落去 , 我主要攻擊呢樣野
冇一首唔垃圾
9成都係講歌詞
究竟香港有幾多人識聽歌

咪係
你睇kpop jpop同英文歌個啲點解可以hit到去世界各地?
根本曲詞都好撚重要

旋律易上腦係好歌?

咁詞填得好就係好歌

無人咁講過

你睇清楚喎,段野唔係我打
定係我get錯
9成都係講歌詞
究竟香港有幾多人識聽歌

咪係
根本曲詞都好撚重要

旋律易上腦係好歌?

咁詞填得好就係好歌

無人咁講過

你睇清楚喎,段野唔係我打
定係我get錯

佢認同左你
9成都係講歌詞
究竟香港有幾多人識聽歌

知你好識啦

我無講我好識,但呢度既人大部分只用歌詞知唔知講咩黎斷定首歌係唔係垃圾,呢個係事實

除左唱歌既melody,首歌仲有好多樂器配搭點樣表現到首歌既情緒,或者係弦樂部分旋律,甚至係節奏上,有無人講過
呢d部分跟本唔需要咩高超既樂理先聽得明,因為作曲編曲既人作呢d野都係比你感受個情緒,但有幾多人會留意?

然後再怪香港樂壇已死,又話作乜乜k歌,重點係好多人只需要有d琴,有d鼓聲,有份靚詞就ok,甚至連首歌個bass有咩用都唔知,又聽唔出有野,如果你覺得咁低要求就ok我無野好講
點解冇人講信心花舍?
唔知首歌啲歌想表達啲咩
9成都係講歌詞
究竟香港有幾多人識聽歌

知你好識啦

我無講我好識,但呢度既人大部分只用歌詞知唔知講咩黎斷定首歌係唔係垃圾,呢個係事實

除左唱歌既melody,首歌仲有好多樂器配搭點樣表現到首歌既情緒,或者係弦樂部分旋律,甚至係節奏上,有無人講過
呢d部分跟本唔需要咩高超既樂理先聽得明,因為作曲編曲既人作呢d野都係比你感受個情緒,但有幾多人會留意?

然後再怪香港樂壇已死,又話作乜乜k歌,重點係好多人只需要有d琴,有d鼓聲,有份靚詞就ok,甚至連首歌個bass有咩用都唔知,又聽唔出有野,如果你覺得咁低要求就ok我無野好講

或者係傳統文化影響 宋詞元曲啲人都係重視文采
仲有呢 感覺廣東話填詞填得太密 你好難獨立留意個旋律嘅情緒 聽外國啲band可以填得好疏 留白咁 俾多啲空間你思考 巴打可唔可以講下有咩廣東歌/華語歌嘅曲係正架? 等我地有啲參考
9成都係講歌詞
究竟香港有幾多人識聽歌

知你好識啦

仲有呢 感覺廣東話填詞填得太密 你好難獨立留意個旋律嘅情緒 聽外國啲band可以填得好疏 留白咁 俾多啲空間你思考 巴打可唔可以講下有咩廣東歌/華語歌嘅曲係正架? 等我地有啲參考

就講翻陳奕迅啦,呢個post係講佢
近排我搵番佢首主旋律黎聽,呢首我覺得你甚至唔需要知道佢歌詞講咩,淨聽佢個編曲已經有畫面

呢首既弦樂我覺得係做得幾好聽,佢前半段主要係用弦樂同加左類似鋼片琴既鋪排(唔知係唔係),係好有畫面感,加左個鋼片琴成件事係多左一種舞台淒美既感覺

當陳奕迅唱完副歌 動人樂譜為求定好 相愛的新去路 之後,就進入左一種病態既境界,好唔協調既鼓聲同電音入去,同果堆弦樂一齊響起,可能係cd係聽唔出果種震撼,但你留意到個弦樂做既野係一直將件事推向高潮,直至到最尾得番弦樂

你會好少見到香港流行歌曲既弦樂會用咁既方式同鼓,電音混合,仲要用咁激烈,大型既編曲

不過呢首歌好似無得到好多人鍾意 但佢既編曲我覺得係十分特別,都好少聽到咁激昂既弦樂編製
十面埋伏

知趴屎你先找到 但直行直過

完全唔明up 乜春

細個唔讀書既惡果
正係要簡應該係 沼氣
唔知有冇人聽過

簡你老母咩, 叫我呀?
我的世界末日
抄歌=可恥

agger

利好鐘意呢隻歌
笑撚死我,成個post變左Eason fans引蛇出洞,轉頭屌鳩人垃圾,你追捧隻歌就得,人地唔鍾意就唔得,咁入黎個post把撚

唔鐘意還唔鐘意 , 話垃圾低質係另一回事

話人垃圾要有point
Stranger under the skin好似係咁ge名

改篇romance de amor果首

其實ok

我彈古典結他,改到首歌咁我點接受

我夠玩古典結他 改有咩問題

咁樣都講得出,我真係不敢恭維

嚴格啲講,古結為左彈到而改fingering都已經叫有違原意,好似Capricho arabe果6連音咁,一改本身隻歌個texture已經唔同哂,唔係點解要係5線譜標明第幾線?人地寫得出黎當然有原意架啦,咁易改架咩?

離題了,試新野唔係唔好,不過改到咁真係好難接受,四不像

P.S 之前recuerdoes de la alhambra有女高音唱都係非常難頂
Stranger under the skin好似係咁ge名

其實ok

難得見到古結友,巴打有冇興趣留低依貓交流下古結?

其實ok

嚴格啲講,古結為左彈到而改fingering都已經叫有違原意,好似Capricho arabe果6連音咁,一改本身隻歌個texture已經唔同哂,唔係點解要係5線譜標明第幾線?人地寫得出黎當然有原意架啦,咁易改架咩?

P.S 之前recuerdoes de la alhambra有女高音唱都係非常難頂

巴打好古典人
古典同流行曲最唔同就係,古典講求幾表達到個原著,係大家都彈一模一樣既野既情況,要聽得出你既功力,甚至solo會feel到你既情感
但流行曲理論上每個人演奏既野都唔同,甚至同一個人每次演奏同一首歌都會唔同

識有d鋼琴人由細到大都學古典,彈唔到流行曲
9成都係講歌詞
究竟香港有幾多人識聽歌

知你好識啦

就講翻陳奕迅啦,呢個post係講佢
近排我搵番佢首主旋律黎聽,呢首我覺得你甚至唔需要知道佢歌詞講咩,淨聽佢個編曲已經有畫面

呢首既弦樂我覺得係做得幾好聽,佢前半段主要係用弦樂同加左類似鋼片琴既鋪排(唔知係唔係),係好有畫面感,加左個鋼片琴成件事係多左一種舞台淒美既感覺

當陳奕迅唱完副歌 動人樂譜為求定好 相愛的新去路 之後,就進入左一種病態既境界,好唔協調既鼓聲同電音入去,同果堆弦樂一齊響起,可能係cd係聽唔出果種震撼,但你留意到個弦樂做既野係一直將件事推向高潮,直至到最尾得番弦樂

你會好少見到香港流行歌曲既弦樂會用咁既方式同鼓,電音混合,仲要用咁激烈,大型既編曲

不過呢首歌好似無得到好多人鍾意 但佢既編曲我覺得係十分特別,都好少聽到咁激昂既弦樂編製

巴打識貨
我仲記得一開始派台同真係最後出碟既version有微量唔同,喺最尾既synth加多左一兩個distorted斷音,雖然個位好細但係足以令首歌正好多

其實ok

巴打好古典人
古典同流行曲最唔同就係,古典講求幾表達到個原著,係大家都彈一模一樣既野既情況,要聽得出你既功力,甚至solo會feel到你既情感
但流行曲理論上每個人演奏既野都唔同,甚至同一個人每次演奏同一首歌都會唔同

識有d鋼琴人由細到大都學古典,彈唔到流行曲

我拎住結他會好遵守古典個規則

但我個人其實讚成創新,但就我個人而言,

首野係創新角度唔太差

但就一個演奏角度睇係非常差,希望我冇表達到1999

P.S 我都彈唔到流行曲
正係要簡應該係 沼氣
唔知有冇人聽過

簡你老母咩, 叫我呀?

隻歌入面
沼氣 = 屌你
人工智能
Welcome to the future

夠膽死係2013年 Eason's life唱
當時全場冷場
有人話「下呢隻歌黎架?」

仲要巡迴唱足三年 another eason's life改曬rundown都唔改呢首
罵戰post?
明天何其多
首首都垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞