給絕望的你2: 國師陳雲預言運動如何收科和如何影響香港未來發展

519 回覆
418 Like 37 Dislike
如果你有睇黃世澤, 佢講既野都應驗得仲多, 特別係西柏林論述
咁你係咪做埋世柒粉
咁易做乜粉物粉, 俾人賣左都唔知發生乜事
香港政府運作問題同行政手法睇劉細良就好

但一升格到國際事件,社運玩法,甚至點樣去挑動民族情緒
陳雲分析絕對高佢幾班
很好的討論,輕輕一推
永續基本法變成只係香港同大陸立約, 變相架空中英聯合, 大陸違反諾言都只係破壞國內憲法, 國際冇ground 出聲
香港國際地位基礎係基於中英聯合聲明呢份擺左去聯合國既國際條約, 美國立人權民主法案就係建基於大陸違反中英聯合聲明而唔係基本法
將原本國際條約偷換成國內憲法就係根叔高明之處
一有陳雲兩個字就無人睇..
你淨係識話被人賣,賣左乜你又唔講
永續基本法, 破壞作為香港憲政基礎既中英聯合聲明仲唔係賣, 好彩嗰穫賣唔成西方國家先仲有中英聯合聲明呢個ground 去出聲
根叔仲話要靠老解聯防香港, 制衡美國, 你唔係又唔記得?
我睇完你段野真係笑到收唔口
仲係咁講冇得證實既deep state 同美國政府特使, 呢D野你用黎說服你D 教友就得, 對外人冇用...不過好彩美國啱啱揾左個特使whatsapp 我話根叔個秃頭冇得救, 咁你又信唔信?
真正夾美國政府做野唔止你枝美國旗, 由Sing Hallelujah to the Lord 開始, 到肥佬黎見pence (pence 仲表揚大家唱呢首歌) 再有好多人例如Kyle Bass 不斷施壓, 望個世界望闊D, 唔好以為淨得你個根叔有功勞

將自身文化散佚歸咎財團同某類經濟理論只係推卸責任, 因應科技同社會發展文化必定會有所改變, 保唔保留某種文化係基於平民自己共識, 你同根叔就話要整堆滿天神佛對抗, 你當自己打緊AOM呢隻舊game?
不過你最正既地方係呢一句"再講一樣啱嘅嘢比錯嘅人玩過好似就等於嗰樣嘢係錯咁 ,呢啲完全唔係理性討論" , 為左撐根叔連反猶主義呢個國際禁區都撐, 呢D係咪你地所謂既現實政治?
//你偷換概念到仆街, 你解釋下 修憲永續基本法解除2047危機 點會係破壞中英聯合聲明而唔係強化條約對香港人嘅保障//
香港同中共立約永續基本法, 只係一條國內條約, 冇國際約束力, 同時亦代表香港向國際社會表示香港問題再唔係國際事務,變相override 左聯合聲明, 並根據基本法承認中共宗主國地位, 咁既implication 你唔係睇唔出?

//同埋條約係死嘅, 實際嘅權力制衡先係生嘅, 遊走中美之間做亞洲瑞士根本比歸美更加好, 最終嘅終點點都係獨立, 但係喺唔想攞槍炮出嚟打仗嘅前提先中美共管下獲得完全自治等支爆再自然獨立係更現實//
咁你呢段完全defeat左永續基本法既purpose, 咁即係永唔永續都係偽命題, 最緊要拳頭夠硬, 遊走中美食兩家茶禮聽落好似好好, 但喺中共唔會守約情況下根本唔現實, 施漢諾親王就係瀨野既好例子

如果義士跟左根叔呢招, 我地已經成為世界公敵
好彩香港人有智慧冇信到佢
呢招我覺得好,而家D警察同SS有得揮
你咁都唔係偷換概念

幾乎所有外媒都係用示威者舉美國旗同唱美國國歌加以論述,制造輿論,最後制定議程。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞