給絕望的你2: 國師陳雲預言運動如何收科和如何影響香港未來發展

519 回覆
418 Like 37 Dislike
好彩傘後新一代同泛民完全無感情,亦都唔會聽果班社運乞衣左膠枝笛,尤其七一拖走白頭佬果一擊,救咗全香港同全世界!
泛民終於做返一件好事,以大局為重
係!例如罷睇花木蘭活動,人民都可以自發制裁
【彭博影片】暴力抗爭有用嗎?
https://lih.kg/1492196
雖然國師只係話文宣就足夠,但我覺得要發夢俾壓力,問題係唔想再有手足出事
今次勇武比5年前多左份智慧同決心

「會計界同我入黎」8.23 遊行 五大訴求,缺一不可。
https://lih.kg/1472441
要靠美國係岩 但都要keep住文宣 只要文宣唔完結 呢場運動唔會完結

保持克制思想勇武好認同 如果有朝一日真係制唔住 我真係恭喜啲狗
修復失地,有人話佢地想spin,我覺得係舖緊落台階。
大推
係,文宣好重要好重要!真係要令件事更加國際化
push
係,有時都覺得佢太自大,但係個運動真係跟住佢個flow去
今次大家都好撚堅定,啲黑材料只會加強堅定,好難spin
陳雲係2010年就講快樂抗爭,不過係用嚟反擊左膠用失敗主義同失落情緒主導社運嘅現象。快樂抗爭係想大家拋棄失敗主義同負面情緒,改變參與社運嘅心態同行動方式,令大家唔會愈做愈失望。

"抗爭程式化,取不到成效,就只是自欺欺人的、假的心理治療,類似一味睇AV打飛機,日久腎虧不舉。這種無效的政治行動,是虛假的心理昇華(false sublimation),心靈的欲求未曾兌現一點,便草草收兵了。
心靈的悸動、正義的召喚,必須得到堂堂正正的、實有其效的宣導,可以得到滿足和快樂。這是最終的快樂抗爭。快樂抗爭的開始,可以用藝術、用詼諧諷刺來吸引民眾參與和支持,可以用藝術和諧趣來娛樂同志,大家放下怒火,平靜心神,安慰同志。但必要時,最終也要勇武行事。這是為了心靈的快樂,得大自在、大樂定。"

https://www.am730.com.hk/column/Lifestyle/快樂抗爭人人開心-49195
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞