3M半面豬嘴全攻略 濾罐 濾棉 棉蓋說明

1001 回覆
922 Like 4 Dislike
為職安真漢子, 我由衷地希望大家好好保護自己, 唔好一攞上手見砌得埋就覺得冇問題, 到上埸用起來先發覺出事就已經太遲. LIHKG一直都有好多人開post咁講配置, 但係咁耐都仲見好多人用錯, 所以想講得再仔細少少圖文並茂等大家實際上埸時唔好出錯
大家一係就好似點滿咗街坊屬性咁, 一係咁問完先知自己其實冇一個完善嘅保護, 所以我希望各位可以用幾分鐘睇一睇, 甚至再花十分鐘做多啲練習, 畢竟有啲傷害短期內冇事唔代表長遠係冇影響. 求下大家睇完覺得OK就推下
我會講解以下幾樣:
1. 半面豬嘴常見型號
2. 濾罐
3. 濾棉及濾棉蓋
3.1濾棉過濾等級
4. 有效組合
超出字數, 請到#2
5. 使用方法及注意事項
6. FAQ
駐: 圖片尺寸有啲大, 請小心數據流量
========================

1. 半面豬嘴常見型號原諒我字醜

3200覆蓋面積細, 罩身膠料比較硬, 輕便但係唔舒服. HF-52矽質解決硬膠不適嘅問題, 而且由於單罐入氣, 運動量大時吸入會比較辛苦
6200覆蓋面積大, 但膠料同3200一樣, 硬膠問題請用6500/QL, QL版更有撥片快速上落罩, 同時雙罐入氣更舒暢
7500包覆感同氣密程度實測主觀覺得最好, 基本上一戴上去就已經seal好唔使太多調整, M碼幾乎通用, 除非你平日用開小童口罩或者7呎巨人

小結: 容易氣喘人士請用雙罐, 環境簡單而且唔會上上落落3200同6000都可以, 複製情況請用6500QL/7500

2. 濾罐
我知道有好多朋友都唔知價俾人當水魚咁劏, 入手價請睇FAQ
以主流為例子, 濾罐主要分為3種;

3200面罩用嘅3311K-55/100, 呢個型號應附有濾棉, 所以睇清楚唔好比奸商二次獲利 後面個數字好似係濾罐容量但作用一樣

600-1/3/5/6, 供雙濾罐面罩使用, 對氣體有極大防護作用, 而氣體中嘅晶體作用相對較低, 大約只能抵擋25%左右, 發自靈魂深處強烈建議大家配濾棉使用

6092-1/3/5/6/8, 就係大家成日講嘅稀有裝, 同樣係雙濾罐面罩所用, 同600X最大分別係本身就已經對晶體有充足防護 必須注意, 因為濾棉係內置冇得獨立更換, 濾棉使用壽命非常短, 所以請珍惜呼吸時間, 安全情況下請除低
唔推薦用60928, 價錢相比其他貴好多

小結: 3200系列濾罐可以搵有相同效用嘅型號, 款式甚多不能盡錄(有棉係基本).
600X適合不會處於高溫環境下使用(例如撲滅火災), 因為附加嘅濾棉多數面對水蒸汽時效果較差, 但可更換濾棉令成本比後者便宜
6092X係最為通用, 但請準備好足夠資金應付頗高更換頻率

3. 濾棉及濾棉蓋
濾棉真係好重要, 因為33XX同600X濾罐對晶體過濾能力係極有限, 現場問十個冇棉九個都同我講冇問題, 自閉仔冇語言能力唔同你即埸辯論, 有啲野係長期慢性傷害, 諗下你仲有幾十年人要做, 你睇下幾多人出現職業傷害, 流鼻血, 嗅覺神經損傷, 呼吸道化學灼傷咳到甩肺之類
為自己為家人做個職安真漢子

3.1 先講講濾棉過濾等級
N=防護非油性懸浮微粒, R=防護非油性及含油性懸浮微粒, P=使用壽命更長嘅R
95=阻隔 95% 0.3 microns 的粒子, 100=阻隔 99.97% 0.3 microns 的粒子
建議使用N/P, P唔同在於油性, 即係隔離屋煮胡椒炒蟹都唔使驚
501系列

5N11, 呢個應該係市場上最易入手嘅棉, 呢隻係N95級別
5P71, 香港未見有得賣, 有需要可以上網訂, 呢隻係P95級別
以上兩種都需要配501蓋使用
有好多人質疑5N11 功用, 但係我本人試過喺污染源5米內長時間停留都冇事, 請放心使用

501蓋, 確保周邊有棉被壓實以保密封

502系列

2091, P100級別, 只防晶體不防氣體, 請配合502蓋安裝到濾罐使用
209-6/7, P100級別, 雙防, 防晶體但氣體阻擋一般, 如果化學濃度高一樣會有氣味可能造成不適, 同樣可加502蓋到罐上使用

7093/6035/6038, P100級別, 我手上冇而且冇用過, 已知只防晶體不防氣體, 同前面堆棉唔同, 呢隻有好高防水能力, 撲滅火災人士冇6092X時嘅另一解決方案, 請配合502蓋安裝到濾罐使用

502蓋, 裝嗰陣要大大力壓實直到兩邊聽到Click一聲
3M官方指出502蓋為即棄品, 如物資短缺想清洗重用必須留意膠邊有冇破損
據消息所知, 502幾乎斷貨同有傳停產, 所以請儘量用501系列

小結: 我已經圖文搞咗兩個鐘 長話短說, 環境一般: 5N11/5P71, 複雜: 209X, 高溫撲火: 6092X>7093

4. 有效組合

呢個排名係為大家長遠健康去排, 所以我反對600X only
上帝: 6092X
大師: 600X + 502 + 7093/209X
平民: 600X + 501 + 5N11/5P71
新手: 2096/2097 600X多貨又唔貴就唔好慳啦
烈士陪葬品: 600X only 你要死我唔會阻你, 一路好走
5. 使用方法及注意事項

每日都見到有人5N11/5P71濾綿係上錯咗, 正確方向如圖
有字嗰邊向濾罐 有字嗰邊向自己 有字嗰邊唔好向外
唔只來地盤採訪記者, 有時候工友都上錯, 已經提咗好多個, 大家得閒幫手留意

氣密測試及使用說明, 包括清洗方法
唔該唔好怕麻煩, 每次只要有少少鬆開過就要做一次氣密測試
6200系列請睇https://youtu.be/yBg2B2BP9nA?t=495
8:15氣密測試

6500QL https://youtu.be/bTBgIObKP9E
3:32氣密測試

7000系列請睇https://youtu.be/mlWyMPFwEI8?t=519
8:39氣密測試

小結: 自己睇啦, 唔識英文咪跟住做一次囉
夜晚11點打到依家2點, 聽日先post如果唔係冇人睇

FAQ
Q: 邊度有得買?
A: 全港各大五金舖, 部分戶外用品店 (大佬呀你估我住齊18區咩) 其次就係Amazon 3M官方, 我買過501蓋同5P71 一星期左右到

Q: 濾棉可唔可以洗來重用
A: 唔得, 絕對唔得100%失效, 濾罐都唔得

Q:幾錢?
A: 講清楚乜野幾錢? 見到都唔想答
不過補充下啦, 因為星期日合法集會有朋友同我講佢60926賣三百幾, 我就知世上多奸商
有另一個post有講平均價同埋統計資料, 不過我有搵到比入面個價仲要平少少

全防具詳解&購買連結
呢位樓主係真職安漢子, 佢有提供好多其他各式各樣保護裝備資訊
https://lihkg.com/thread/1395831

推有用po
Push
3.1 先講講濾棉過濾等級
N=防護非油性懸浮微粒, R=防護非油性及含油性懸浮微粒, P=使用壽命更長嘅R
95=阻隔 95% 0.3 microns 的粒子, 100=阻隔 99.97% 0.3 microns 的粒子

普通口罩N95當然唔得啦
咁 R95 同 P95 其實得唔得 ???

全豬咀上半部個防護力有無單3m眼罰咁勁
我有買兩個8247(R95)旁身, 未實測過但理論上係可行, 只係我覺得唔夠貼面, 我建議用8577(P95), 使用壽命長啲面部覆蓋又夠大
謝 真漢子
眼鏡撚用唔到, 所以你要問返視力正常嘅朋友, 等緊OTG眼罩返貨
推一推有用po
有無前線裝修師傅仲未有究極裝備7502/6502ql配60921?
後排/冷氣軍師免問

R95唔企咁前係頂到嘅
不過頂唔得耐,一日之後基本棄得,唔好諗住重覆用
利申實際使用過
仲有防爆UVEX OTG眼罩丫
好想有人實測
60926 平極都 $200 個 (仲未計買咀價錢)
P95 講緊大約 $45 個
係work 嘅話換密d 真係抵
R95 好似圍起都20幾蚊個
派中後場應該ok

前線 no
【眾籌 Google 廣告】 本地文宣 : 多媒體廣告
https://lih.kg/dHmAsS
我平日處理開地盤火災成日見到有班年輕學徒戴3311K/600X救火, 大家唔好同佢客氣
我要用高級裝備,愛與和平黎懲罰佢地!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞