香港人係咁用 Pepe 公仔,搞到 NY Times 要澄清我哋唔係極右主義

259 回覆
434 Like 14 Dislike
我愛連豬
侵侵團隊用pepe就話pepe極右唔用得
侵侵夠鍾意食m記kfc唔通m記kfc又極右
係時候輸出腦魔 連豬
唔割
睇twitch 都通街pepe

Meme呢家野係受眾決定佢咩意境
唔係個符號本身
腦魔上得大檯
Twitter 一有Pepe d人就會討論點解用pepe
用腦魔啦
用Pepe係用佢個sad樣
sad frog係capture哂有心無力/ 無力回天嗰種sad
根本就係香港人咁多年嚟望住支那政權侵蝕香港
自己想阻止但完全阻止到嗰陣產生嘅悲傷無力感

點解香港人望到Pepe好似有共嗚咁?
就係因為大家都係sad frog

今次 我地會再次redefine Pepe
連豬衝出國際
香港人pepe 接受度幾高,其實唔係壞事。
相信好多人都唔知pepe代表啲咩
建議輸出連豬實在太可愛
pepe係西方個connotation唔係咁好
本土優先都可以係左派(反殖民)

但唔理左定右,而家文宣係要俾人一望就明,唔好當人真係有時間去理解我地用pepe既cultural context

我覺得轉一轉會好啲,最少唔洗同人解釋多一樣野
太理想化喇
swastika都係俾nazi騎劫,你想reclaim都冇話唔得,不過我覺得時間成本太大
連豬都無sticker
Why not both? Pepe唔洗割!腦魔亦照用
不如爭取原創者支持我地平反 pepe ,支持我地繼續用 pepe?本身原創者不是極左,只係被騎劫,所以作者賜死左佢。

去作者個 fb 或 tweeter 留言?要求復活 pepe ,有無得諗?
腦魔都係人哋嘅嘢

https://evchk.wikia.org/zh/wiki/腦魔二世

腦魔二世icon之背景
腦魔二世於高登的綠魔頭像其實是外國卡通片The Tick中其中一位角色"The Human Ton"手上的一隻綠色布偶公仔,名叫Handy。

腦魔係邊個創作出來?
香港人幫pepe洗脫污名
每次睇都好心酸
護士妹妹隻憂鬱眼神
加埋佢手上果張野
Pepe隻眼流曬血,再加隔離果幾隻字

五大訴求,缺一不可
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞