8.13 高階護目鏡更新 (有平有貴) & 四眼仔新方法 (重開)

580 回覆
120 Like 1 Dislike

感謝巴打以眼試洋蔥
想跟團 vg503
第二次洋蔥測試
都係切碎半個放入保鮮袋(超級市場既雪袋)
戴好眼罩,豬咀,伸個頭入保鮮袋入面
再瘋狂鍊洋蔥碎,務求洋蔥釋放佢既催淚化學物

今次,頂咗三十秒,個眼開始有醃眼反應
但唔算強烈

結果證明,VG503 並不是原生氣密鏡
1.洋蔥測試30秒後雙眼發生催淚反應
2.鏡內載水測試,上下類似排氣孔有水流返出黎

但平心而論,佢既密封膠邊係做得幾靚
本身又貼合亞洲人臉型(日本鏡,made in taiwan)
可以戴眼鏡

加上z87+既防撞標準(鏡底有marking)

少少加工封返四個口應該可以做到基本魔防+物防

多謝收看

下回預告:ESS Striketeam SJ
究竟closed cell foam +opem cell face padding既full sealed 軍規鏡抵唔抵受到洋蔥呢?

佢仲坐梗飛機呀.....

利申:科學實驗 學是學非 明辯是非
補多兩張載水測試既相
拍片反而影唔到個效果
呢個我都有試
噴到豬咀都濕哂都冇點滲
但有少少少少少少化學反應
有得睇喇
中伏
之前睇post推下面呢隻
Sellstrom S80225 Wildland Fire Goggle
https://www.amazon.com/gp/product/B07CQFYTCT?ref=ppx_pt2_dt_b_prod_image
到貨後發現完全唔貼臉同鼻
最後入面都要再戴泳鏡
想買vg503 有冇巴打可以幫手
識貨,我訂左20個今個星期應該會到
冇近視入手vg503,再跟豬嘴,貼合度高唔高?
即係加膠封埋4個排水口可以做到99%魔防?

我都買左但要下星期先到,如果OK架話可以大手購入

唔係四眼架話仲可以配埋PYRAMEX Venture II用
邊個巴打掃晒AMAZON D VG503無撚晒貨
唔知6800規格係點(應該都係Z87.1?)

之前有個外國記者中彈爆左但人無傷
應該類似z87.1
佢中果個係催淚彈d散粒(?) 沖力低d
AMAZON VG503被掃到無晒貨,急要可以試下直接MIDORI官網買

https://ec.midori-anzen.com/shop/goods/goods.aspx?goods=4012700260
咁好唔掂下
因為係工業級 佢都係測工業standard
到底有咩可以方便整做盾 拎住個盾護頭/身先 第1層保障

面罩就第2重 護目鏡就last resort
有無巴打知依家香港啲舖頭有無現貨賣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞