8.13 高階護目鏡更新 (有平有貴) & 四眼仔新方法 (重開)

580 回覆
120 Like 1 Dislike
無用
咪比人打盲咗
樓豬
首先第一樣野
ESS 隻FIREPRO用返ASIAN FIT, ESS有出ASIAN FIT,應該理應可以直接預防面型問題
另外隻SJ我已經飛梗返黎
黎梗可以試埋氣密

第二樣野日本鏡我有初步測試
1. VISION VERDE VG-503F NV

循例,載水測試
都係會有水流出黎既
但呢隻鏡係我試過幾隻鏡之中最少排水位既鏡!
我覺得可以進一步試下洋蔥測試/ 實測

戴眼鏡方面,我副眼鏡係比較大,但都裝得落,但我覺得係有啲頂,所以建議大家搵返副細啲既眼鏡,而家唔使戴豬咀時已經夠貼面,戴埋豬咀佢直頭頂返住鼻位啲膠邊

睇圖你見到呢隻鏡真係好seal
我聽日會做埋洋蔥測試/任何氣體測試

2.理研 Riken M56-VF-P
呢隻鏡又係用氣密keyword 搵出黎
由於我自己都唔記得佢有冇EN166/ANSI Z87
只係搵返係JIS T8147
但買得返黎就做埋測試啦

載水測試同bolle attack差唔多
因為佢本身係可換鏡goggle
自然多空隙,同埋佢本身條膠邊,就唔太夠做
我一篤手指上去就推得開,較緊啲都係咁
不過個鼻位就算係咁,都算fit
聽日都會做埋洋蔥測試/其它氣體測試

3.TRUSCO TSG501m
呢隻嘢一句講哂,垃圾

我懷疑呢隻直接係oem鏡
個鼻位完全唔貼
連面型都唔貼,唉

總括而言,隻VG503有望成為神器
不過仲要試一試洋蔥/實測
1612咪係個女仔射爆嗰隻鏡囉...
眼睛只有一對 請大家保護自己
感謝巴打!!!
我岩岩睇一睇firepro 1977 asian fit
佢spec冇晒 fire pro1977 入面既 PRF 32432
所以懷疑材料唔一樣
VG-503F等你實測
係喎屌
好似得返z87+個標示
去埋ess jp睇都係
咁可能要考慮striker asian fit
再加泳鏡係入面
sor9sor9

我決定買sj之前係咁loop嗰幾份ess既pdf loop到傻咗
送返ess jp條link
https://esseyepro.jp/items/
唔好意思借位一推
大家好似去錯地方抗爭

香港咁多中共國企 點解反而去搞自己啲公共設施
https://lih.kg/1463978
8.18!!! 荃葵青大遊行改左去 8.25! NOW OR NEVER

colunbussupply岩岩覆我mid sept先有貨...

頂佢 唔係有現貨就寫係個網啦

我唔追問拎shipping doc都唔話我知

宜家諗緊追唔追佢退錢好
買左vg503,留名睇測試
退錢 買新高防撞鏡
VG503 係邊間訂最快?
MONOTARO定AMAZON好
樓主講d鏡 係咪香港買唔到?
ess pyramex 有d本地店有賣. 自己google. 但貴d. 平就網購 但要等運過黎

同事啟發:切碎佢,入袋,你擺隻眼入去袋,我再鍊啲洋蔥,咁咪得囉

riken:即刻伸返個頭出返黎
VG503: 頂到十秒,鍊住個鼻再入,頂到三十秒

今晚返屋企戴埋豬咀再試

不過VG503 載水test睇水流,似有indirect 排氣孔
已做第一次測試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞