「即時討論」大埔現場

3958 回覆
676 Like 16 Dislike

回覆加張圖,好好多
大埔街坊表示 係露路港游緊過黎
去運動場啊
行完轉場咪得 洗乜又互屌
有唔少 不斷避緊唔想比人訪問
好撚感動
t.me/singlewalk

單拖group
單拖,唔識路
以下係大埔一個TG Group有人Send過出黎嘅Message:

「下午時講過,其實政府做左咁野,不如明天來一個空城計,叫人15:00前入大埔行街,到大埔後 15:00 或見到警察佈好防就全部坐A車去機場或其他方法去機場 和你飛
第一 支持撐警果班就損失一日的生意,
第二 又可以支援到機場 ,
第三 起狼來了的作用,之後個個星期不同區申請不反對通知書,得閒用這個方法,幾時黎真的冇人知。

作用係每星期令警方緊張,令支持佢地的人損耗,一日生意可能唔嚴重,但每星期一次,一個月就四次,可能有好大的影響。
對於和理非來說,如果每次集合再散水,集中機場集會的話,大家又冇咁辛苦,又有一定程度的影響」

個人認為方法可取,我5/8出過大埔、今日亦去左機場和你飛,以下係我小小嘅反思:

相信嗰日有出大埔嘅人都記得,嗰日防暴佈好防時,我地亦開始向大馬路準備,但準備啲咩?我個人感覺係亳無目的地準備食彈,企向大馬路暴曬其實真係玩死自己手足,到最後越嚟越晏就得返啲前線受苦。

反之,機場其實真係一個好舒服嘅活動環境,有冷氣、地方大、風險少、接觸到嘅人亦都好多,甚至會有外國、日本記者特登過黎進行採訪,充分擴大咗香港呢場運動嘅接觸層面、影響力。

與其要承受少量手足受傷、被捕嘅風險,倒不如Be Water,做啲新穎嘅野,正好似北角都有出Post建議玩死福建佬一樣。
當然,呢個Post只係想理性地提出一個可行嘅方案,比定心理準備大家,等大家聽日可以盡快達成共識。
一如既往,最後嘅決定都係要等現場嘅大家達成公識,先可以有行動。

我知而家先出Post大家會覺得趕唔切,但都希望大家聽日諗清楚我地每次行出黎嘅目的,係要令政府回應五大訴求,唔係發洩對警察嘅怨恨(當然佢地條數遲早要找)。

兩個幾月啦,我相信好多人都開始越黎越習慣星期六日出去食彈、快閃唔同警署,但我衷心希望大家唔好將食彈變成一個每次活動必備嘅環節,唔係食彈先代表嗰日嘅行動有義意架。

所以,我好希望以後每一次嘅行動都係一個最對準政權、最大影響力、最小手足傷亡嘅行動!

聽日大埔見,希望聽日會見證到一個新玩法。

五大訴求,缺一不可
光復香港,時代革命

警察執橋
單機驚嘅就入黎

請唔好比其他po帶住走
黎定唔黎 自己決定

我淨係知越多人越安全
唔會俾出左黎行既人落單
建議大家行街好喇

真係唔對路先自行決定轉場
記住通知埋身邊人

大埔友爭氣啦
唔夠人咪叫多啲人入囉
唔係叫人唔好入叫人走呀
已出發,下站大埔墟
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞