[LIVE]東京到京都~東海道徒步之旅

1001 回覆
1753 Like 4 Dislike
細個睇浪客劍心,睇到劍心由東京跑去京都打志志雄真實
到之後睇仁醫,見仁又係行路,東京京都兩邊走(雖然之後坐船)
東海道新幹線坐過無數次,夜行巴士來又回
車窗外,田過田樹過樹,奈何民家零丁,人煙幾或未見
幾代蒼海桑田,草木枯榮多少
江戶行走東海道之人,哪想到百載之別,竟有人可安坐鋼鐵載具中,如快馬過隙,跑過以日來計算嘅風景
安坐可調校角度嘅座位上,閃逝之間,恐怕我亦難數沿路曾經的一宿一山

一次高尾山之旅,見到登山鐵道口有張咁嘅地圖

原來真係有人行,呀唔係,係佢同你講行啦柒頭
於是我上google map search, 由東京去京都嘅步行時間

即係如果不眠不休行四日多少少,就可以去到京都(好似係除非唔係
於是......

好東海道,不走嗎

走/不走

走<

於是就開始了

講開水泡
巴打仲有咁多日要行唔好等啲水泡爆喇,自己拮啦
可以去daiso之類嘅100yen店買縫衫用嗰啲大頭針同消毒噴霧
每晚沖完涼消毒左支針同粒水泡先,然後拮爆粒水泡,壓哂所有汁出嚟再痴膠布
第二日基本上同無生過一樣
我自己平時去日本都係行多,屋企人有個又係易生水泡體質,次次生水泡都係咁做第二日舒會服好多
當然生就一定會再生㗎喇,但係至少行得郁呀

啊 明
特別係見到啲野諗起fd
有時拿起電話wtsapp就會變左低頭遊牧民族
都係做返沈默的羔羊比較好

訓完hostel一晚訓醒大家走哂/自己天未光要行
咩叫過客
就係咁
天未光仲空虛寂寞覺得冷

去咁多次旅行都係自己一個去
得閒就會 send msg 香港朋友
聽住歌就咁行 FF 下都唔會悶
尤其好鍾意欣賞日本人屋企 望人地花園 想像生活點樣過

平時住開 Hostel 但唔鍾意同 Hostel 嘅人傾計
多數都講好表面嘅嘢 例如一講日文又會問你點解會識
次次講重覆嘅嘢自己都無癮
我話去 Livehouse 睇 Band 佢地會問咩黎 但講完都唔會識
最近一次外國人問我咩音樂類型 我答完佢唔識又問我係唔係 PUNK
(佢應該只識 PUNK

反而係 Livehouse 識到同好真係可以做到朋友 而唔係萍水之交

我hostel一時時啦,如果外國人就多數up兩句咁就算
香港人就多d野講同埋睇下會唔會一齊玩返一兩日

自問頂得悶,呢排去旅行多數都一個人去,但要好似樓主佢地咁行成日既話,無伴真係好快就悶

你Livehouse識既起碼有共同興趣
我覺我有共同興趣易fd好多

有性趣先去livehouse嘛 實易fd
Btw去開邊頭livehouse

Hostel真係講嚟講去幾篤屁,所以輕輕帶過自己野我鍾意聽啲人搞緊乜多啲
好似樓主咁識到日本横断既日本人,又知個玩法。
遇到香港人唔會特登講野/夾去玩,一陣唔岩傾仲odd過外國人

行成日無伴好易悶
但我覺得有伴我驚佢覺得悶 行山慣唔講野
或者我都係岩一條友

上星期去完十日東京睇咗九場 Live
東京多 Livehouse 啲每晚都有嘢想睇 所以多數去係東京多

Hostel 我聽啲人講嘢都係計劃去邊到觀光 我都無興趣
其實我未試過同朋友去旅行 可能我識自得其樂唔怕悶

啊 明
特別係見到啲野諗起fd

咩叫過客
就係咁
天未光仲空虛寂寞覺得冷

我話去 Livehouse 睇 Band 佢地會問咩黎 但講完都唔會識
最近一次外國人問我咩音樂類型 我答完佢唔識又問我係唔係 PUNK
(佢應該只識 PUNK

反而係 Livehouse 識到同好真係可以做到朋友 而唔係萍水之交

自問頂得悶,呢排去旅行多數都一個人去,但要好似樓主佢地咁行成日既話,無伴真係好快就悶

Hostel真係講嚟講去幾篤屁,所以輕輕帶過自己野我鍾意聽啲人搞緊乜多啲

行成日無伴好易悶
或者我都係岩一條友

東京多 Livehouse 啲每晚都有嘢想睇 所以多數去係東京多

正啵都內
之前在只跟聽開果啲 無live就算
悶悶地想walk in聽下啲唔同晚野
Search下先 謝

Hostel我想聽果啲唔是去邊玩
而係點解自己去旅行 點解咁既方式 去過邊
聽到唔同人唔同出身地域行既都唔同 做乜嚟尼度 鍾意聽尼啲
計劃聽日去邊既 哦一聲

同無計劃跟人行/ 聽當地人講去邊都幾ok
講開水泡
巴打仲有咁多日要行唔好等啲水泡爆喇,自己拮啦
可以去daiso之類嘅100yen店買縫衫用嗰啲大頭針同消毒噴霧
每晚沖完涼消毒左支針同粒水泡先,然後拮爆粒水泡,壓哂所有汁出嚟再痴膠布
第二日基本上同無生過一樣
我自己平時去日本都係行多,屋企人有個又係易生水泡體質,次次生水泡都係咁做第二日舒會服好多
當然生就一定會再生㗎喇,但係至少行得郁呀

桔完第日無生過咁
Lm 加油呀
我都睇到live喇!!
推爆呢個先
推爆呢個再睇下個
樓主加油
加油

啊 明
特別係見到啲野諗起fd

咩叫過客
就係咁
天未光仲空虛寂寞覺得冷

(佢應該只識 PUNK

行成日無伴好易悶
或者我都係岩一條友

正啵都內
之前在只跟聽開果啲 無live就算
悶悶地想walk in聽下啲唔同晚野
Search下先 謝

Hostel我想聽果啲唔是去邊玩
而係點解自己去旅行 點解咁既方式 去過邊
聽到唔同人唔同出身地域行既都唔同 做乜嚟尼度 鍾意聽尼啲
計劃聽日去邊既 哦一聲

同無計劃跟人行/ 聽當地人講去邊都幾ok

我依家都係因為去親都係睇波或者追星,所以都係自己一個去多
講行程既的確比較普遍,有時唔識最好都係講呢d先
不過同d都係自己黎既傾耐左會講下點解自己會一個人黎或者自己國家既野真係好正,好同意
即刻註冊支持巴打!!!
加油唔好爛尾~~
留名
LM支持
留名支持
留名
加油呀
搵人幫手喺開錯嗰個post度貼返新post link

[black]利申:其實我是來推post的[/black]
跪拜
未爆留個名先
Live 左
睇到心郁郁, 想行返次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞