建議引入掟石制度,以驅逐5p、小學雞同五毛

116 回覆
23 Like 38 Dislike
咪撚on9啦
點解一個forum淨係可以有黃絲
唔可以有藍絲先

如果大家各有各做,而唔會成日互屌嘅話,
藍黃確係可以共存。
一言堂 同一陣營內鬥工具
唔支持掟石
即使幾高質,都只係幾孤方細賞,無人睇無人理結果都係無撚用,同時成個論壇停止成長
掟石的確可以令到五毛無生存空間,但咁樣只係「留住一刻」,停留係那段時光,成個forum停止成長,實則係斬腳趾避沙蟲。用公權力強壓往往消滅唔到問題,反而產生其他問題
lihkg 係一個open forum,一個open forum 無法100%杜絕五毛 正如各國政府嚴厲禁毒,但禁左近100年毒品未見消失一樣
咁樣我地就要改一改變思維,唔以「完全杜絕剷除五毛」為首要目標,反而追求盡量滅低五毛/小學雞對論壇既傷害
個人認為有兩大方向可以探討
1. 加強起底功能:由宜家只可以睇到開左咩post ----》變成可以睇埋講左咩reply, 而且睇埋出post出reply 係指定時間既頻率。由於五毛通常搞亂時事台多,user 只需睇條友係時事台出過咩post 咩reply 就可以好易分到佢係咪五毛。 例如有幾個新會然0開post 紀錄,就係義士判決結果出後 突然係咁comment 人抵死呀xxx,但未見佢有係其他post 留過言,咁大家心知呢堆新會然係咩人啦
目的令到人更易更全面判定佢係咪五毛
2. Tag功能:類似掟石但唔會掟死佢,唔會唔比佢發言,但可以比到個標籤佢,會員見到個標籤自然會特別留意佢既comment 。tag唔一定局限係人可以係post 到,最好個tag 可以變成一種 五毛警報 ,提醒會員

最後 個人建議重開台主一職,但唔會ban/del 人comment, 唯一權力係調整post 既次序同為個post 比tag 。對於連登,支那只會係重要時刻/重大事件 先會全力動員五毛,瘋狂comment 洗版,台主作用係中和返五毛洗版既衝擊,同提醒會員用。

整體而言,唔贊成ban/禁言處理五毛問題,反而係 資訊 標籤 分流 三方面入手處理

垃圾連尼唔敢做架
放心啦
實會有人話會搞到變咗膠登咁,其實呢個問題只係制度上嘅漏洞,加以改良同修訂相信可以令連登高質返。

點都好過依家咁低質,大家點睇

你條友成日去人地頭到講自己壇啲嘢有咩居心
唔知你係膠登打手定係專登想做啲嘢抹黑膠登
不過你呢種人最後只會兩邊不是人
第一個掟你
第一個掟你
戇鳩

到時實假ac氾濫
大家要接受一個事實, 人多必然低質
因為香港主流就係好低質, 唔信大家睇下大麻個POST 就知
我開始明樓主既心情係點
我建議可以整埋結婚系統啦 頭像系統啦
再加埋版主😂
我建議可以整埋結婚系統啦 頭像系統啦
再加埋版主😂

5p?
實會有人話會搞到變咗膠登咁,其實呢個問題只係制度上嘅漏洞,加以改良同修訂相信可以令連登高質返。

無知一問 係咁響往高登點解唔番高登?
唔明有其他非主流人士有咩問題?

你邊度睇到我響往高登?
與其話響往某某壇,不如話我係響往有更多高質會員喺到共聚天倫

你想唔想連登變得更高質?如果你唔同意掟石,咁你有咩其他提議可以令呢到啲人討論果時嘅內容可以更有深度,同埋處事更成熟?

呢到係延續緊高登文化嘅地方,就算連尼住想呢度更加多元化都好,都總會有一啲嘢係因為高登文化前提下而觸動一班會員去反對同聲討,譬如5p同0.5,並唔會因為冇掟石制度而唔存在。

無知一問 係咁往高登點解唔番高登?
唔明有其他非主流人士有咩問題?

你邊度睇到我往高登?
與其話往某某壇,不如話我係往有更多高質會員喺到共聚天倫

你想唔想連登變得更高質?如果你唔同意掟石,咁你有咩其他提議可以令呢到啲人討論果時嘅內容可以更有深度,同埋處事更成熟?

呢到係延續緊高登文化嘅地方,就算連尼住想呢度更加多元化都好,都總會有一啲嘢係因為高登文化前提下而觸動一班會員去反對同聲討,譬如5p同0.5,並唔會因為冇掟石制度而唔存在。

你都痴線,膠登化係自尋死路呀

咁可以做啲咩令連登高質啲?

點樣為之高質?
其實幾同意樓主
但起碼半個連登都係5p同小學雞
Block得幾多得幾多

封鎖名單
保羅普巴(David)
理大Survey男神
咪臭係咪就係
CaptainBravo
如浮雲未知曉
閃電盧根
阿古路
村長叔叔
N_Bendtner
樓主個on9第一個比人ban啦

傻尻 搞清楚咩係ban咩係Block未呀?
仲擔心緊自己個hehe男朋友俾人搶
Block左咪算
On9咁鍾意膠登死去膠登,記得帶埋蓋清
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞