建議引入掟石制度,以驅逐5p、小學雞同五毛

116 回覆
23 Like 38 Dislike
但係如果係惡意攻擊呢?
反對

咁有咩方法解決到5p同小學雞氾濫的問題?

你咪其中一隻小學雞

唔好唔認,去到邊個forum你都係一樣
多數人暴政

只要人多反你你就無權講野

咁你有咩提議可以令連登高質啲?

要高質d好易
首先你要退出先

yes,條友日日諗爆頭話點可以高質啲
反對

咁有咩方法解決到5p同小學雞氾濫的問題?

你咪其中一隻小學雞

唔好唔認,去到邊個forum你都係一樣

淨係講埋哂啲廢話,你咪仲低質,不如講啲有建設性嘅嘢仲好
連登打手質素

獻醜不如....

五十步笑百步
點解大家係都要對掟石咁抗拒

依家時事台咁多藍絲五毛,
淨係用嚟掟死哂佢哋有何不可

因為呢個制度確保唔到淨係用嚟掟死晒佢地
有漏洞嘅制度就會有人攞黎exploit

確保到,由admin控制使用權限咪得

根據佢哋嘅留言紀錄判定係咪藍絲或五毛,再公投由巴絲打決定禁言與否。

根據佢哋嘅留言紀錄判定係咪藍絲或五毛,再公投由巴絲打決定禁言與否。

admin最後控制返嘅話 咁掟石制有咩用?
掟完可以唔死 投票好似變咗形同虛設

admin最後控制返嘅話 咁掟石制有咩用?
掟完可以唔死 投票好似變咗形同虛設

掟石制用嚟趕絕五毛,結果係趕絕到就夠
趕人走同膠登有咩分別啊
趕人走同膠登有咩分別啊

放任管治同紅登有咩分別啊?

就係唔想呢度搞到紅登咁至諗辦法補救
而唔係好似有啲人話唔鍾意就死返去,有得呢度沉淪,係咁J呢度有民主咁樣落去。
趕人走同膠登有咩分別啊

而唔係好似有啲人話唔鍾意就死返去,有得呢度沉淪,係咁J呢度有民主咁樣落去。

寧願呢度變高登都唔好變膠登,有人仲可以諗辦法變高質,死城就再高質都無用
趕人走同膠登有咩分別啊

寧願呢度變高登都唔好變膠登,有人仲可以諗辦法變高質,死城就再高質都無用

雖然你都有道理,但係要同咁多藍絲對抗係極之有難度 ,如果唔用掟石嘅話真係唔知點同佢哋打
抄就抄啦 講咁撚多
俾你地選版主台主好唔好呀
抄就抄啦 講咁撚多
俾你地選版主台主好唔好呀

唔講唔知公投制度原來係有專利同版權
power_off

極度懷疑年初一旺角暴動當日,有份參與暴動向警察投擲硬物,此人言論激進,維護港獨分子,麻煩有關人士要將此人納入觀察名單,慎防此人鼓吹或煽動他人犯罪。如有需要,請立刻上門調查。

藍絲你好
藍絲再見
唔支持掟石
即使幾高質,都只係幾孤方細賞,無人睇無人理結果都係無撚用,同時成個論壇停止成長
掟石的確可以令到五毛無生存空間,但咁樣只係「留住一刻」,停留係那段時光,成個forum停止成長,實則係斬腳趾避沙蟲。用公權力強壓往往消滅唔到問題,反而產生其他問題
lihkg 係一個open forum,一個open forum 無法100%杜絕五毛 正如各國政府嚴厲禁毒,但禁左近100年毒品未見消失一樣
咁樣我地就要改一改變思維,唔以「完全杜絕剷除五毛」為首要目標,反而追求盡量滅低五毛/小學雞對論壇既傷害
個人認為有兩大方向可以探討
1. 加強起底功能:由宜家只可以睇到開左咩post ----》變成可以睇埋講左咩reply, 而且睇埋出post出reply 係指定時間既頻率。由於五毛通常搞亂時事台多,user 只需睇條友係時事台出過咩post 咩reply 就可以好易分到佢係咪五毛。 例如有幾個新會然0開post 紀錄,就係義士判決結果出後 突然係咁comment 人抵死呀xxx,但未見佢有係其他post 留過言,咁大家心知呢堆新會然係咩人啦
目的令到人更易更全面判定佢係咪五毛
2. Tag功能:類似掟石但唔會掟死佢,唔會唔比佢發言,但可以比到個標籤佢,會員見到個標籤自然會特別留意佢既comment 。tag唔一定局限係人可以係post 到,最好個tag 可以變成一種 五毛警報 ,提醒會員

最後 個人建議重開台主一職,但唔會ban/del 人comment, 唯一權力係調整post 既次序同為個post 比tag 。對於連登,支那只會係重要時刻/重大事件 先會全力動員五毛,瘋狂comment 洗版,台主作用係中和返五毛洗版既衝擊,同提醒會員用。

整體而言,唔贊成ban/禁言處理五毛問題,反而係 資訊 標籤 分流 三方面入手處理
點解一個forum淨係可以有黃絲
唔可以有藍絲先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞