林鄭講既野係我地要改善既位,要留心聽

2320 回覆
11447 Like 65 Dislike
pish
正式宣佈:
林鄭已成港獨之母

啱聽
忠言逆耳
推!

不要被仇恨支配自己,在危難中,仍要時刻保持警覺與思考。

政治的工作不只是要令支持自己的人繼續支持自己,而更是要令不支持自己的人轉為支持自己,改變想法,認同自己的方向。

假如我們希望社會能夠寬容地看待被論定為「暴動」的「暴徒」,理解這些無聲者的訴求,接納這些無權者的諫言,我想,我們必須警惕每一言一行,到底會更接近目標,還是距離更遠呢?

記住天琦講嘅呢三點
香港人根本唔將人當喺人,反而將人當喺一件又一件嘅「貨品」,有晒標籤、「價值」,只要果件「貨品」達唔到佢哋心目嘅標準就被當喺垃圾、廢物,要受盡各種惡言、惡待,例如個樣生得唔好睇、衣著打扮唔夠好、買唔到樓、唔夠吸引力(不論在社交抑或是對異性而言)、人工唔夠高、份工唔夠高等、打機唔夠勁等等。

講個例子,明明班IT哥仔係有專業技術同埋對社會有貢獻,都要因為髮型、衣著打扮唔合佢哋意而俾佢哋侮辱、歧視、標籤....心諗憑咩要佢哋去遭受呢啲咁唔合理嘅待遇.....?

仲有送水嘅哥仔們,用貨𨋢送水都要俾人側目....仲有人夠膽死話如果係靚仔就會受到優待....真心想問啲人係咪有病?

再有大學生批鬥IVE、ASSO、只有中學學歷嘅年輕人,睇死人哋一世無前途,十足十老屎忽啲口吻。

呢種嘅思維、行事方式同當年文革嗰陣有咩分別?啲咩「黑五類」啊、「破四舊」啊,咪喺香港日日上演囉!所以有時真係唔好問:點解搞社運咁耐都唔成功、點解有啲事會不斷Loop、點解香港會日日有人自殺、點解香港會變得越嚟越無快樂、愛啊之類嘅問題。

所以如果全香港嘅年輕人你哋一日都唔肯放低呢啲嘢嘅話,你哋只會不斷咁將歷史重演,最後只會變成毛魔、淋病、689、刁總、廿蚊張之流嘅人。

然而呢條路會帶大家去到一個最終嘅目的地,就係人間地獄
都係果句

睇毛主席
推你
唔係想割 但我地唔係狗唔好比仇恨沖昏頭腦
大家諗清楚自己做緊咩
今日唔係end game
「全民罷工,撤回送中!!」「警黑一家,獨立調查!!」
https://lihkg.com/thread/1414223/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞