JoJo的奇妙冒險 綜合討論 (9) 你永遠到達不了1001的真實!

990 回覆
19 Like 1 Dislike
屌,影衰晒jojo
睇哂咁多季動畫 真心最鍾意都係JO太郎
動畫黨+1
我係2jo(後生)>4>5>3>1
Jotaro比我感覺就係太屈機無敵 同埋有啲中二
3JO全能到仆街
3jo太勁反而唔太鍾意
「甘地在1938年11月20日曾經發表過一篇名叫《The Jews》的演說,其中一段是:「即使希特拉那經過計算的暴力(calculated violence)可能成為對猶太人的大屠殺,但如果猶太人可以在思想上做好自願受苦的準備(prepared for voluntary suffering),那麼即使是我所想像的大屠殺(massacre)也可以變成感恩和快樂的日子(wtf) (a day of thanksgiving and joy),即使在暴君的手中,耶和華也已經拯救了種族。」

覺悟者恆幸福
白金之星最尾仲有埋時間停頓 但好似冇解釋返點解無啦啦會有
同DIO係同類型替身
1 仲係個種熱血打鬥feel 2jo先開始有鬥智 同埋1jo 少好多幽默位
1部短但名場面好多
諗返起eyes of heaven
大Jo真紳士
二Jo百厭星君
賣魚承真流氓
仗助戇鳩仔
@@@外掛完人
徐倫地獄黑仔王
7jo蛋散一件
8jo岩岩開始訓醒

其實替身能力個feel係
你個血統有人有替身
自然就會觸發嗰個血統嘅適格者有替身
DIO用咗大Jo身先有替身
所以成個Joestar血統嘅人都會trigger到

方便過用箭
同理要提返白金之星唔係時停黎
只係速度快到超越時間嘅能力
本身白金之星就係近距力量速度型替身
但一直都拳頭物攻 係因為能力未完全覺醒晒啫

但DIO嗰個係咪真係時停又要繼續講啦
查實替身有分咩類型?點知白金之星同世界係同類型?
都係近身類型, 速度, 力量, 精密都一樣, 不過ZA WARUDO 精密得B
白金之星去到A
呢啲數據都係作者同讀者先知,唔知承太郎憑咩推斷兩個替身係同類型。
一開始搏拳咪知道, 可以同白金之星搏到拳力量一定好高, 力量高替身一定係要近身型,
最簡單咁分啦
1)距離
近距離 遠距離 以替身使者本體為中心
5米內叫近距離
其他算遠

a)近距離替身 力量一定高 六圍多數都會高
同本體距離愈近愈發揮出數值嘅強度
拉遠岩岩好打中個力量會弱好多
所以超出射程或岩岩好射程 你見賣魚佬搵嘢彈出去好過用手指

b)遠距離替身 六圍多數低 (唔計自動型)
但能力複雜性 變化 同數量都會多啲
但不在自己視野範圍好多時遠到識飛都無用

2)主導性
自動型 非自動型 半自動型
a)自動型替身智商多數低 行動簡單
但六圍一定高 而且無視距離都可以發揮到自己六圍應有嘅能力
但會唔理本體嘅生命安全 亦理唔到
但能力多數都會好勁 而且基本上好難死

b)非自動型
你話晒事 但力量同主體距離有關 愈近愈強
受射程限制

c)半自動型
半自動型A type 受控)Echo Act3 辣妹呢啲 有自我意識
本體有危險時而意識唔到會自動出黎救
但本體有意識控制返個替身 個替身無得自主控制
其他同非自動型一樣
半自動型B type 不受控)Baby Face ,性感手槍

其他能力就無得定
因為近距都可以有超級能力
遠距都可以有垃圾能力

至於力唔力量嗰啲睇六圍決定啦
kono dio da已經勁過晒其他七部啲名場面
不過一部啲名場面 十個有七八個都係dio講
其實6圍呢啲睇下笑下算
替身勁唔勁都係睇返個能力同本體點樣用
我唔做人類喇!JOJO!
阿承除非打Dio 神父
全靠六圍拳頭輸出
唔係完全廢
不過首先要打得中人
所以比左招ZA WARUDO比佢, 因為太屈機, part4 減到得返2秒
4jo個時jo太郎已經可以直接叫世界啦 唔關拳頭既速度事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞