JoJo的奇妙冒險 綜合討論 (9) 你永遠到達不了1001的真實!

990 回覆
19 Like 1 Dislike

2022年一月
準備開新post
幾時有110
完咗了
無人傾第8部既
都唔知睇左乜
前排見完左就去追返,真係唔太ok,第7部好睇好多
細節位唔深究太多啦始終係jojo,但第8部最大問題係最終boss太無存在感,令到成套完得有啲唔過癮

由第一部嘅Dio開始,其實每一部嘅最終boss都係前期-中期已經出左場(無論係真係出樣定好似老闆咁講有呢個人嘅存在),所以用好多篇幅去寫個boss,吉良吉影、大總統呢啲咁撚正都係因為呢個原因
甚至吉良吉影已經算遲出場

透龍/院長真係...打到最後全部手下死撚晒先出呢個角色做最終boss,做乜9

至於用咩唔存在嘅存在去打贏災厄力量,呢個反而都合乎jojo boss戰嘅風格,無咩所謂啦
反正次次都係咁樣,甚至我覺得幾正添,突然又扣返落旋轉呢個主題度
始終由5部開始基本上啲boss一個能力比一個變態,唔玩呢啲概念同意志上嘅進化/新能力都幾難打下神父去到最後其實算係打唔贏添

希望第9部會好睇啲
同埋唔知係咪我錯覺,呢一部好多都係自動追擊型遠距離替身,搞到好似成日都出現「比人襲擊>搵唔到本體>自動追擊>搵觸發契機>解謎」嘅Loop

感覺上比之前少左啲1v1正面對決嘅感覺,好多時對面都只係開左替身就等個替身直接打咁
係Paper moon king畫得比較正,雖然已經勁到就快變鏡花水月
呢個post仲未1001
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞