心理學碩士獻計 :文宣如何打心理戰?

181 回覆
236 Like 3 Dislike
心理學碩士+1
幫推
終於等到有心理學巴打
成日見到d圍爐文宣明知無助吸引target group
但自己又唔識整圖 好無助
順便學埋啦,設計即心理,心理即設計
好文共推
可以點入手好 連儂牆貼邊款好
push
可以嘅話就梗係全部貼啦,我自己就最鍾意講樓市大跌同明日大嶼

理論好好
但文宣圖好似太多字
一下子睇吸收唔到
有冇人可以執執佢?
V煞哥哥,我係小紅帽。我個人嘅觀點係:
1. 一幅圖首先要搶眼。一幅圖最重要的位置是正中間的位置。中間是最重要。最搶眼的應該要放在最中間。字可以喺上下左右。
2. 我鐘意紅色。其他人鐘意唔同嘅色。印唔同嘅彩色就可以吸引唔同嘅人。唔駛張張都一樣色。記住:對未被吸引嘅人,幾百張之中只須要一張吸引到那人就成功,唔駛要同一張吸引晒所有嘅人。
3. 其實文宣圖可以貌似電影海報,新聞頭版,商品廣告,各適其適,總之有吸引力,有創意就好。每一張唔駛要係最好,吸引到人睇就好。

對比:

(這幅圖只有知道經過的人才知道示威者在讓路。不知情的人會以為示威者在擋救護車。字面說要救香港,但是圖中又不讓救護車過,意思不清楚。)
* * *
乜嘢係 Positive/Negative Reinforcement/Punishment?

Reinforcement 要在對方肯接受才有效。
Positive Reinforcement (好評,送禮物) 是對方做得好就加獎。對方唔信任你就冇效。
Negative Reinforcement (批評,掟蛋) 是對方做得唔好就指責。對方唔理你就冇效。

Punishment毋須要對方接受,因為會硬迫對方應變。
Positive Punishment (減人工,炒魷魚) 令對方出力但得不到報酬。如果對方無慾無求就冇效。
Negative Punishment (皇天擊殺) 令對方想你幫他。如果對方無自己不能對付的敵人就冇效。

想起另一套有關轉變嘅理論:
ADKAR
A=Awareness 第一步,讓人知道週圍在發生甚麼事。
D=Desire 第二步,讓人有想轉變的渴望。
K=Knowledge 第三步,讓人知道怎樣可以轉變。
A=Ability 第四步,讓人有能力轉變。
R=Reinforcement 第五步,讓人互相提醒初衷和繼續轉變。
https://www.prosci.com/adkar/adkar-model

有蛋糕一齊食:🍰 🍰 🍰 🍰 🍰
http://www.voteleavetakecontrol.org/why_vote_leave.html

有無人可以做一樣的?
簡而精
文宣10連圖, 一貼貼十張系連某某黨的BANNER 上.
你地有冇諗過抗爭其實可以咁?!
https://lih.kg/1387789

睇埋呢個
求巴打出手

勇武咁落去真係唔係辦法...
呢啲仲正
操作制約應該係"operant conditioning"先口岩
push
85大罷工
紅帽妹妹您好,嘩我覺得您咁整完都幾好睇,其他您講嘅我都好同意,係可能最底太白要諗諗佢,有 ai 檔如果您識整可以幫幫手:http://bit.ly/2YlEywF。

呀我以為分紅海已經係世界聞名?定係呢個都係我同溫層嘅幻覺?!
幫手推
我整咗啲圖您睇下啱唔啱使:

係,sor,手快快寫錯咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞