心理學碩士獻計 :文宣如何打心理戰?

181 回覆
236 Like 3 Dislike
謝解釋
pish
然後老套啲都要講下馬斯洛嘅需求層次理論 (Maslow’s Hierarchy of Needs)。又除咗食同扑嘢呢啲心理需求之外,人總有其他需求,甚至追求。

呢度都真係值得逐層逐層講下。生理需求,咩絲都好,基本上冇乜大問題。安全需求,對於上述目標群組而言,絕對係其中一大擔憂。可能係自己嘅安危,可能係家人嘅安危。錢當然都可以令人安心。睇返上面提過嘅 Vote Leave,講嚟講去都係講錢。佢哋甚至有架巴士,剩係寫住 £350 million。係市儈啲,不過緊記捉緊我哋嘅目標群組。
佢個欲望金字塔過左時啦
有d 人永遠停留追求飲飲食食
有d 人一早跳過左,唔理有冇得食都追求上一層既野

其實冇話過時嘅
因為Maslow嘅金字塔本身其中一個強調嘅位係
只有fufil咗最下層嘅Needs 一個人先有機會醒覺去追尋更高層次嘅Needs

所以我地呢班追求緊自我實現嘅人並唔係跳過咗低層嘅需求 而係satisfied咗嗰啲低層次嘅嘢之後轉而追求更高層次嘅嘢

所謂夏蟲不可語冰 撚伯定唔記得邊個公開講話聽唔明年輕一代嘅訴求 話我地講埋啲嘢唔三唔四

其實就係佢地嘅追求停留咗係安全需求 對於自我實現嘅概念感到不熟悉甚至疑惑嘅一種體現
所以要說服呢一群人 講理念講理想其實作用真心不大
反而講返啲佢地明嘅 安全問題 經濟問題 對佢地離講反而更加有說服力
推左再睇
高質,有用

https://www.youtube.com/watch?v=ErY1NGl2p_M

https://www.youtube.com/watch?v=wGX_Vgq-1G0

光復香港!時代革命!
Liberate Hong Kong!
The Revolution Of Our Times!

五大訴求
1. 徹底撤回逃犯修訂條例
2. 釋放所有因反送中被捕人士並承諾永不追究
3. 撤回612暴動定性
4. 追究警察濫權濫暴(包括721元朗官警黑勾結事件),成立獨立調查委員會
5. 立即實行雙普選

Hongkongers 5 Demands:
1. Full Withdrawal of the Extradition Bill
2. Retraction of the Characterisation of the Protestas a Riot
3. Release all Arrested Protesters
4. Accountability for Police and Yuen Long White Shirts Brutality
5. Implement Dual Universal Suffrage

你啱

不過5p字都要屌
甘你老母 系你老母
其實我都嘗試諗咗好耐,可能佢哋嘅「自我實現」,就係工作滿足感,家庭和睦等。
我無記錯既話 其實個Model好似有講到唔一定要滿足底下既野先可以去到更高既Level要打番本書先fat check到
唔該晒你
推完食完飯睇
同意設計著手
Wiki 話有研究指出唔同年齡層嘅需求都唔同。

"A 1981 study looked at how Maslow's hierarchy might vary across age groups. A survey asked participants of varying ages to rate a set number of statements from most important to least important. The researchers found that children had higher physical need scores than the other groups, the love need emerged from childhood to young adulthood, the esteem need was highest among the adolescent group, young adults had the highest self-actualization level, and old age had the highest level of security, it was needed across all levels comparably. The authors argued that this suggested Maslow's hierarchy may be limited as a theory for developmental sequence since the sequence of the love need and the self-esteem need should be reversed according to age."
有料
光復香港 時代革命
主力搵人講啲乜春一帶一路,高鐵,港鐵,民航處,創科局呃咗香港人幾多錢

共狗維穩費用嘅概念班藍絲都要知,屌你老母過萬億用喺正當用途可以有幾大幫助

藍絲班自私𨶙聽完即刻怒屌政府
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞